Till vår nya webshop
Senaste Nytt!
Kundinformation
    läs mer >>

Kundinformation 

     

 

Kundinformation 13 december 2022

Vinter på riktigt, dvs Vata-årstid
Vata kallas även för Vayu, dvs vinden som Blåser, Torkar och Kyler.
Det är Vata i ett nötskal.

Hur balanserar vi Vata?
Tänk på bokstaven V som i Vata, då har du grunderna. Värme, Vila och Vätska.


Vintern är en inomhustid och en vilotid, återhämtning från vårens och sommarens uteaktiviteter. Innetid betyder inte att du ska vara passiv, vi ska röra oss också. Vinter är också tiden för skridsko och skidor. Vintertid är förmiddagsljus särskilt bra för hormonsystemet.

Värme är viktig för att balansera årstidens kylande tendens. Varm mat, varm dryck och varm klädsel. Öronen är ett känsligt Vata-organ, på med mössan.

Sallader byts mot mustiga grytor och gräddiga såser, fett smörjer och är bränsle. Var generös med matsmältningskryddorna. Variera med spiskummin, koriander, ingefära, svartpeppar, och prova gärna mindre mängder kanel eller Kar de Mumma i en gryträtt.

Daglig oljemassage värmer, stimulerar hormonsystemet, renar och bygger upp hud och reningskanaler. En stilla stund med dig själv eller om du har personlig service i närheten.

Ur ett andligt perspektiv är de 12 dagarna före och efter Jul en tid för inre arbete, eftertanke, meditation och yoga. Det är tiden från Lucia till Trettondagen.

Dagens livsmedel är inte som de var förr

Mineraler spelar en viktig roll i matsmältningen. Den processade mat och bröd som många till stor del använder är inte så rik på mineraler och spårämnen som maten en gång var.

Nyheter – introduktionspris på mineraler

Som en komplettering till den ayurvediska traditionen har vi tagit in alger i vårt sortiment. Alger från ishavet ger en balans med mineraler som är snarlik den cellvätska som flyter i hela vår kropp. Alg-Börjes alger är skördade norr om Island och tillverkas i Sverige. De består av knöltång, blåstång samt spirulina.  Läs mer på https://ayurveda.nordicshops.com/product.php?product_id=345&category_id=15

Från Alg-Börje har vi även tagit in nyponpulver. Det innehåller endast malda nypon. Nyponpulvret innehåller aminosyror, fyra vitaminer och 12 mineraler.

Det är så bra att vi enligt Läkemedelsverkets riktlinjer inte får tala om hur bra det egentligen är. Läs mer på https://ayurveda.nordicshops.com/product.php?product_id=346&category_id=15

Ayu 57 ersätts av Ayu 58 Shallaki

Tillfälligt kommer vi att ha Ayu 58 Shallaki. Det är lite ändrade ingredienser, men huvudingrediensen är som tidigare Shallaki, Boswellia serrata, tillsammans med guggulu, Commifora mukul, gurkmeja och svartpeppar. Oförändrat pris.

Kommer det att bli svårt att motstå julmaten ?

Jovisst, det är inte helt lätt att emotstå helgernas festande och ätande. Nedan några tips när det inte går så bra.

Ayu 11 Avipattikar.        Vid tendens till sura uppstötningar, eventuellt magkatarr.

Ayu 33 Trifala.               Om det kör ihop sig i ”avloppet”. Lättar på trycket och lindrar i

                                      tjocktarm, tunntarm och magsäck.

Ayu 1 Chyawanprash    Förbrännings- och immunförsvarsstärkande.

Ayu 2 Chyawan Pura.   Förbrännings- och immunförsvarsstärkande.

Samtliga produkter som heter Vata-Balans, se nedan, passar för årstiden.

 

 

Kundinformation november 2021

 

Årstiden

Så har Vata, den kalla och torra årstiden, kommit över hela landet. Även ned till Skåne har det varit frost och löven faller av allt mer. Pittas värme lämnar oss sakta och kylan kryper in. Särskilt i norr blir nederbörden torr i form av snö. Vata når sin kulmen fram i januari och februari.

 

Årstidens tips

Nu gäller värme i alla former

Matlagning, kryddning och klädsel är de sätt vi balanserar Vatas inflytande. Maten bör innehålla mer fett, dvs bränsle, och kryddningen värmande. Vi minskar på sallader och kall mat och väljer hellre värmande soppor och kryddade gryträtter.

Vi lånar från nätet två exempel på soppa, en morots- och en rödbetssoppa.

https://nillaskitchen.com/2017/02/21/morots-och-linssoppa-med-kokosmjolk-och-ingefara/

https://pagen.se/inspiration/recept/side-kick-mackan/  som vi särskilt gillar för kombinationen av spiskummin och koriander. Färsk mejram har vi hoppat över.

För att må väl behöver vi som alltid fysisk aktivitet, och ser till att klä oss rätt för väderleken. Njut av de sista höstfärgerna innan alla löven är borta.

Massage med varm olja är bra på många vis

Och dessutom är det mycket behagligt. Säsongspris på Vata Balans Massageolja nedan, instruktioner och behändig liten plastflaska medföljer.

Vill du läsa mer Vata-tips gå in på http://ayur-veda.se/nyheter.php  där du kan läsa tidigare års Vata-tips.

Stela leder?

Med den kallare årstiden känner en del av reumatiska problem och artros. Oftast spelar otillräcklig förbränning och därav uppkomna slaggämnen en roll i dessa problem. Grundläggande är att ha en tarm som tömmer sig dagligen och naturligt. Fundera på om din förbränning behöver stärkas.

Säkra tarmtömningen med Ayu 33 Trifala, hjälp reumatiska tendenser med Ayu 51 yogaraj Guggulu och artros med Ayu 57 Shallaki. Säsongspriser nedan.

Generella tips (som du redan visste, men ibland glömt)

Har du mycket du måste hinna? Kom ihåg att det inte går att lura naturen, tänk på sömn, immunförsvar, fysik aktivitet, stress och tarmtömning – läs mer om dem i förra nyhetsmailet, http://ayur-veda.se/nyheter.php

Ayu 1 Chyavanprash stärker både förbränning och immunförsvar. Säsongspris nedan.

Kurserna

Vinterns kursdatum ser du på http://ayur-veda.se/aktuella.php

Behandlingsresor till Rajah i Kerala

Det går att resa till Rajahs kliniker, två av dem är öppna. Rajah Healthy Acres och Rajah Eco Beach. Mer info på http://ayurveda-resor.se/ .

Stängt för utbildning

Vi har stängt 17 november.

 

Kundinformation september 2020

Årstiden

Ayurveda kallar denna tid Pitta, den varma och fuktiga. Hela naturen är nu grundligt genomvärmd, och det inkluderar våra kroppar och sinnen. Och Pitta-årstiden är inte slut för att solen går ned lite tidigare, den fortsätter efter svenska förhållanden ungefär till den första frostknäppen eller när höstlöven faller. För en del ligger Pitta-symptomen kvar även in under den första tiden av Vata-säsongen.

Årstidens tips

Svalka är grunden för Pitta

Årstiden inbjuder fortfarande till friluftsliv och på vissa håll utomhusbad. Sol så länge den finns kavar. Aktivitet är alltid viktigt. Att vara aktiv i naturen är bättre än överhettning på en het fotbolls- eller tennisplan.

Idealet för en Pittaperson är en promenad på stranden i solnedgång eller månsken.

Mat och förbränning

Hösten är skördetid. Årstidens frukter, bär och grönsaker är huvudsakligen de rätta att äta nu. Sallader och kål av många olika sorter. Allt bladgrönt är Pittabalanserande. Kryddor som stimulerar matsmältning utan att vara hettande. Tag hellre färsk ingefära än torkad, den senare bränner mer. Fänkål, oregano, rosmarin, basilika passar bättre än chili.

Har du tendens till sura uppstötningar är Ayu 11 Avipattikar en hjälp. Se erbjudande nedan.

Vill du läsa mer Pitta-tips gå in på http://ayur-veda.se/nyheter.php  där du kan läsa tidigare års Pitta-tips.

Fortfarande Allergi

Allergi är till viss del Pitta-orsakat. Det blir rött, svullet och irriterat, så tydligt Pitta-symptom, även om det i grunden kan vara en Vata-obalans. Det är naturligtvis inte brist på medicin som orsakar allergi. Det har också med livsstil att göra, kostvanor alldeles särskilt. Det är inte helt ovanligt att allergireaktioner minskar kraftigt om du eliminerar sockerintag och mejeriprodukter. Lättare sagt än gjort? Det är effektivt och billigt.

Ett komplement är Ayu 22 Udana som både förebygger och lindrar samt Ayu 23 Swaralin som kan ge snabb lindring. Säsongspriser nedan.

Generella tips (som du redan visste, men ibland glömt)

Sömn är kanske ett onödigt hinder i allt du vill hinna, men sover du mindre än 7 timmar lånar du av din egen energi. Och den går inte att betala tillbaka med att sova överdrivet på helgerna. De flesta mår bäst av 7-8 timmar, och timmarna före midnatt är mycket mer värdefulla än morgontimmarna efter 06.

För barn är vi noga med sömntider, vi vet hur viktigt det är för deras utveckling – borde vi vara lika noga med oss i vuxen ålder?

Resultat av sömnbrist är att vi tenderar att äta mer för att hungern ökar, dessutom minskar den naturliga och viktiga viloförbränningen vi normalt har under sömn, och därtill försämras muskeluppbyggnad. Naturligtvis påverkar sömnen vår hormonbalans också.

Ayu 4 Ashwagandha hjälper till en naturlig sömn och återhämtning. Säsongspris nedan.

Immunförsvaret – grunden till bibehållen hälsa beror främst på vår tarmflora. Se först och främst till att tarmen fungerar väl, där bor de nyttiga bakterierna som vi inte kan leva utan. Fiberrik kost är viktigt, och en jämförande studie visade att syrade grönsaker ger ännu bättre resultat på tarmflora och immunförsvar.

Fysik aktivitet är nödvändig för att hålla inte bara kroppen utan även sinnet i god balans. Sömn och immunförsvar stärks också av fysisk aktivitet.

Stress försämrar sömn, immunförsvar, matsmältning och tarmtömning.

Tarmtömning dagligen – fungerar förbränning och tömning inte kan du få hjälp med Ayu 33 Trifala. Säsongspris nedan.

Ayu 1 Chyavanprash stärker både förbränning och immunförsvar. Säsongspris nedan.

 

Vaccination – vad säger Ayurveda?

Vi får naturligtvis frågor.

Det enkla svaret är att vaccin upptäcktes 1789. De ayurvediska urkunderna är 2.000 år äldre än så, och i vissa fall ännu äldre. Det ayurvediska svaret är som alltid att stärka immunförsvaret. Som ovan nämnts är grundförutsättningarna för immunförsvaret kost, motion, sömn och balans i sinnet. En stressad och nedsatt person kommer att vara mera mottaglig för smitta, samma gäller vid brist på D-vitamin. Omega-3 är också viktigt för immunförsvaret. Var och en får sedan välja sitt sätt att umgås med andra och om det är en bra idé att vaccinera sig. Det är så polariserat att vi avstår från att ge råd. Ledarsidan på DN tycker att det ska vara obligatoriskt, och på SvD tycker man det ska vara frivilligt.

 

Immunförsvar
Fem gratiserbjudanden!

Webshopen är till för att underlätta. Om den inte funkar lika lätt som du/vi tänkt är vi tacksamma om du ringer oss så vi kan hjälpa dig och komma underfund med vad som kan förbättras. 0433-10490. Beställning på order@ayur-veda.se går också bra.

 

Att stärka immunförsvar har sedan några tusen år varit prioriterat inom Ayurveda.

Några förslag för att stärka immunförsvar:   

 

1   Sov tillräckligt och på rätt tider.

Som regel gå till sängs 22:00, och sov inte längre än 06:00 – 07:00 såvida du inte är sjuk. Är du trött, gå och lägg dig tidigare på kvällen.

 2   Fysisk aktivitet

Alltid väsentligt för hela kroppen och för själen.

 3   Massage

Att massera sig själv eller vänner är välgörande för immunförsvar samt kropp och själ.

 4   Meditation två gånger dagligen.

Välj den meditation du kan. Det viktiga är att du använder det.

 5   Drick varmt vatten

Att dricka kallt försämrar kroppens förbränning och påverkar immunförsvaret negativt. Men vatten är inte 100% gratis, det kostar vatten och uppvärmningen J.  Bara nästan gratis.

 

 

Augusti 2019

Årstiden

 Vi är nu mitt i Pitta-tiden, den varma och fuktiga. Nu är mark, sjö och hela naturen genomvärmd. Den varma perioden fortsätter fram till första lövfällningen eller frostknäppen, då Vata tar över. Även om september inte känns sommar så lever Pittas värme kvar i kropp, sinne och natur.

 Årstidens tips

 För att undvika att bli överhettad med symptom som t ex magirritation och allergi är detta tiden för allt som är svalkande

 Välj fräscha sallader, allt från årstidens grönsaker, frukt och bär. Välj svalkande aktiviteter, bad i naturliga vatten, kvällspromenader i strandkanten och vila i hängmattan i skuggan under dagens varmaste timmar.

Undvik det hettande, t ex hårt arbete eller idrott i kraftigt solsken, starka kryddor, alkohol och andra jästa produkter som alltsammans är Pitta-höjande

 

Vill du läsa mer Pitta-tips gå in på http://ayur-veda.se/nyheter.php  där du kan läsa tidigare års Pitta-tips.

Förslag

Samtliga produkter som heter Pitta-Balans.

Te – som du med fördel dricker avsvalnat – Krydda, Aromolja och Massageolja.

Ayu 11 Avipattikar, ett stöd särskilt för magsäcken vid sura uppstötningar och magkatarr, även bra vid gasig eller upplåst mage, eller den som omväxlande är för hård eller för lös.

Tendens till allergi?

Ayu 22 Udana i främst förebyggande och uppbyggande syfte.

Ayu 23 Swaralin kan ofta ge lättnad redan inom 30 minuter, den verkar dock inte förebyggande.

 

 

Juni 2019

 

Årstiden – Pitta, den varma och heta

Under denna period påverkas kropp och sinne av den värme som är i naturen, och det gäller vare sig det är en solig eller regnig sommar, det är Pittas karaktär av värme som dominerar fram till hösten.

Som omväxling får du årstidens tips från Hasse Bengtson, Mimers Källa i Göteborg. De är alldeles förträffligt utmärkta.

Ayurvediska Pitta-råd från Mimers Källa

Ju fler av dessa tecken du känner igen hos dig själv, eller någon i din närhet, desto säkrare kan du vara på att du/hen har en mer eller mindre stark Pitta-obalans:

 

Som bekant är det mycket lättare att förebygga en eldsvåda än att släcka den. Detsamma gäller även Pittaobalanser som alla kan kopplas till ökad värme/hetta i både kropp och knopp.

Ja, listan kan göras mycket längre, men dessa råd borde räcka en bra bit.

Och kom ihåg att en långvarig Pittaobalans förr eller senare – just på grund av den höjda kroppsvärmen – kommer att torka ur kroppen, och då kommer även en Vataobalans som ett oönskat brev på posten … L

Hoppas du får en njutbar sommar.

Hasse

April 2019

Årstiden och tips

Produkttips 

 Årstiden – Vad betyder egentligen Kapha?

Vi lämnar nu den torra kalla Vata och går in i den fuktiga kalla Kapha.

Kaphas positiva sidor är stabilitet, lugn, eftertänksamhet, tålamod och uthållighet. Det är avundsvärda egenskaper och en fin sida av Kapha som personlig konstitution.

Då:   Under den gångna Vataperioden har det varit bra att samla och bygga upp. Den tyngre, dvs värmande, proteinrika, fetare och smörjande maten har varit bra.

Nu:   Under Kaphaperioden, mars till Midsommar, tenderar Kapha att samla sig och bilda ett överskott. Det överskottet behöver vi motarbeta, och det gäller särskilt för dig med en Kapha-konstitution. Hur gör vi?

Kapha – den naturligt årstiden för utrensning – vad kan vi göra själva

Liksom vårfloden kommer för att skölja bort och göra rent efter vintern, är rensning i våra inre kanaler viktigt att tänka på under våren.

En sida av Kaphas stabila egenskap är att det vid överskott kan bli tungt. Lugn och eftertänksamhet kan i överskott bli till stagnation. Kaphaöverskott yttrar sig t ex som stelhet i leder och muskler, och rent av med tunghet i både kropp och sinne. Slembildning är också förknippat med Kaphaobalans, dvs överskott av det tunga Kapha-elementet. Detta balanserar vi genom att prioritera allt som underlättar flödet i kroppens subtila kanaler.

Först maten  Vi minskar det feta och proteinrika och prioriterar frukt, bär och grönsaker. Kaphasäsongen betraktas som kall. Varm mat och värmande kryddor passar även nu under våren fint i matlagningen. Dagens huvudmål bör vara mitt på dagen. För en Kaphaperson eller en person med Kaphaobalans går det att hoppa över kvällsmaten, eller bara ta en lätt soppa. Bladgrönt, groddar och friska smaker är välgörande för Kapha.

Sedan aktiviteten  Det är välgörande och viktigt att vi aktiverar oss fysiskt. Förr i tiden var det tid för jordbruk och vedhuggning – idag behöver vi finna andra aktiviteter för att kompensera för våra ofta stillasittande vardagar. Fysisk aktivitet stimulerar förbränningen, det hjälper till att bränna slaggprodukter och motverkar syrabildning i kroppens vävnader. Fysiskt arbete under Kapha-årstid är inte bara bra, jag skulle vilja säga att det är rena medicinen.

Och drick vatten  Tarmslemhinnan består till ca 80% av vatten. Om det inte finns vätska riskerar magsyraproduktionen att minska, din matsmältning försämras. Det i sin tur kan leda till restprodukter, slaggansamling, det som Ayurveda kallar Ama. Tänk på att dricka vatten, naturligtvis helst varmt kokt vatten, samma temperatur som te och kaffe. Drick däremot inte stora mängder under måltiden, se till att dricka i god tid i förväg. Före frukost, före lunch, före kvällsmat.

Läs mer on konstitutionerna på http://ayur-veda.se/vata.php  och de typiska obalanserna. Vet du inte din konstitution har du ett självtest på http://ayur-veda.se/test.php  

Kapha – allergitiden

Kaphatiden förknippas med lövsprickning, pollen och allergi. Ett tips som kan låta enkelt är att minska kraftigt på mjölkprodukter och undvika socker i alla dess former. Det kan för vissa personer vara rena underverk. Både mjölkprodukter och socker bidrar till slembildning.

 Undantagen som bekräftar regeln

 Det finns en ayurvedaterapeut som emellanåt turnerar på Sverigebesök. Han har inte uppfyllt krav på anständighet, rapporterar en rad kvinnor. Vi ser honom som ett undantag och länkar till en artikel av ayurvedaterapeuten Tirild Oftedal.  Varningar och tips: Att tänka på när du väljer terapeut     Har du blivit utsatt och vill ha någon att dela din situation med kontaktar du gärna Tirild på   metoo-ayurveda@outlook.com eller info@nybergforlag.se  


December 2018

Årstiden och tips

Produktnytt

 

Årstiden – Vad betyder egentligen Vata?

Den närmaste översättningen till svenska är Vind. Vinden torkar ut och vinden kyler, det är de typiska kännetecknen för årstiden. Det har varit minusgrader och snöat i både norr och söder. De typiska kännetecknen för Vata är här. Kall, Torr och Blåsig.

 Du märker det kanske genom att du blir torr om fingrarna eller i huden eller att tarmen inte tömmer sig lika lätt. Ja, och så fryser du.

De naturligt tipsen för Vata-säsong

De naturliga åtgärderna – kostnadsfria och biverkningsfria – är att klä sig för årstiden och att äta för årstiden. Det är uppenbart att mat och dryck som är både varm och värmande är rätt nu. Alkohol? Chilikrydda? Tyvärr, dessa två är undantag, de ger bara kortsiktig nytta, på sikt torkar de båda ut. Värmande kryddor är ingefära, spiskummin och svartpeppar.

Välj välkryddade mustiga soppor eller grytor. Inget isvatten, drick istället kokt vatten, så gott som gratis och biverkningsfritt. Vata är också torr, och det kompenserar vi med olja och grädde i matlagningen för att smörja. Självklart är det också välgörande med oljemassage som stimulerar vårt till ytan största organ – huden.

Det är också förkylningstider – du bli för kyld – och naturligtvis är råden för Vata att se till att vara varm. Många av våra kunder som äter Chyavanprash (Ayu 1 eller Ayu 2) berättar att de mycket sällan är förkylda. Även modern forskning bekräftar förbränningens stora inflytande på immunförsvaret, det byggs till 80% i vår tarmflora.

 

Juli 2018

 

Årstiden och tips

Vi har haft en god försmak av Pitta-säsongen med den långa värmen, och nu går vi fullt in i den traditionellt varma och fuktiga säsongen. Den varar över sommaren fram till cirka september/ oktober.

Kostmässigt är det tiden för sval mat, sallader och fräscha frukter och bär. Undvik det som hettar, i mat och dryck. Avsvalnat Pitta-te med några tillsatta droppar citron, Undvik hettande kryddor, se nedan säsongspris på svalkande kryddor. Observera att ingefära trots sin starka smak inte betraktas som hettande, den balanserar alla tre doshor och är bra för matsmältningen.

Nu kommer tiden för bad i naturligt svalkande vatten eller en strandpromenad i kvällningen. Undvik idrott i solsken – låt ditt sunda förnuft råda.

Generellt för säsongen, våra Pitta-balanserande produkter.

Myggbett och knottbett – prova en droppe sesamolja, det lindrar klådan.

 

Maj 2018

Årstiden och några tips

Maj månad är mitt i Kaphasäsongen. Trots de senaste varma dagarna betecknas perioden Mars till Midsommar som Kapha, den är kall och fuktig. Det kalla består ännu i mark och sjö, och de delar av landet som har kraftig snösmältning märker att det är en mycket fuktig tid. Kapha är också det som kännetecknas av tyngd, och den kan vara i kroppslig eller känslomässig form.

Det feta som skyddade under vinterns kyla behöver värme för att smältas och brytas ned, och sker inte förbränningen tillräckligt kan vi uppleva att det som ansamlats istället blir till slem – det typiska tecknet på Kapha. Slem i form av förkylning, hosta eller allergi. Naturligtvis kan Kaphaöverskott också ge tendens till övervikt och i sinnet även håglöshet – båda bearbetas med förbättrad förbränning.

Motion är viktigt

Det är aldrig för sent att börja motionera, se några 100-åringar springa och skyll inte på att du blivit för gammal J    https://www.youtube.com/watch?v=tOzCoDvRqyk  

Allergi

Allergi har flera yttringar och orsaker. Oftast finns en Vata-obalans i bakgrunden. Allergi är naturligtvis irritation på ett eller annat sätt, dvs Pitta (irritation, eld, inflammation, klåda) som kroppen i vissa lägen ”försvarar” genom att öka Kapha, dvs en slembildning som svalkar Pittas hetta. Får du ett akut allergianfall kan det många gånger hjälpa att spola händer/handleder och fötter/fotleder i kallvatten. Ännu hellre en kall dusch eller ett naturbad.

Undvik allt vad socker heter! Det fungerar nästan alltid mot allergi, även om det kan vara svårt att avstå. Avstå eller minska på mjölkprodukter i alla former.

 

Dina personuppgifter

Från 25 maj gäller nya EU-regler för lagring av personuppgifter. Den gamla lagen, PUL, ersätts med den nya GDPR. Detta gäller även för dig som kund hos oss.

December 2017

Årstiden

Vata är den torra och kalla årstiden. Vind är också karaktäristiskt för Vata, och vinden torkar liksom kyla gör det. Vi blir frusna och kanske torra i huden. Denna Vata-tid pågår ungefär till snösmältningen, eller februari-mars.

Den kalla årstidens tips

Denna tid är klassiskt förkylningstider. Lika klassiskt är att vi helst inte ska överraskas av den kommande vintern utan klä oss rätt innan vi fryser och drar på oss förkylningen. Nedan några tips.
 
Var i ljuset under dagtid, det är bra för både serotonin (välbefinnandehormon) och melatonin (vilohormon) . Sov i tid! Undvik att sova länge, det skapar obalans i doshorna. I vår nordliga del av klotet med mindre solljus om vintern är det bra med D-vitamintillskott – det är inte ett klassiskt ayurvediskt råd, eftersom Ayurveda för några tusen år sedan förmodligen inte tänkte så mycket på oss nordbor. D-vitamin är istället ett modernt ayurvediskt vinterråd, dagar när vi inte tillverkar så mycket D-vitamin via solljuset.
 
 
Och naturligtvis ät varmt, drick varmt och klä dig varmt.
 
 
Läs gärna gamla tips på  http://www.ayur-veda.se/nyheter.php    speciellt December 2016, Oktober 2015 och December 2012.

Produkter som kan vara bra om du i helgerna äter för mycket

Snart blir det långa helger igen. De obehagliga frågorna är Har du ätit för mycketHar du stressat för mycket? Ja, det är lätt gjort att falla i fällan vid dignande bord. Här finns några tips

 
För årstiden passar de produkter som heter Vata-Balans (te, massageolja, aromolja, krydda ochmusik). Några av dem till säsongspris nedan.   Övrigt sortiment finner du i webshopen.

Oktober 2017

Årstiden

Sommaren är nog dessvärre slut – i den mån vi tyckte att det var en riktig sommar. Ur ett ayurvediskt perspektiv var det ändå den tid vi kallar Pitta, förhållandevis varmt, och det var definitivt fuktigt. Pitta kännetecknas av bland annat fukt och värme. Nästa fas i naturen kallar vi Vata, den torra och kalla årstiden.
 
Även om sommaren inte varit den bästa har många haft problem med Pitta-överskott. I vissa fall lindras det av den första köldknäppen, som visar att vi lämnar Pitta och går in i Vata, den torra och kalla årstiden. Vi kan också se det på höstfärgerna. Både köldknäpp och höstfärger är en bra indikator eftersom det brukar falla bra samman med verkligheten i både norra och södra delen av landet.

Årstidens tips

Under åren har vi skrivit om detta. Låt oss bara kort repetera:
Ät varmt, klä dig varmt. Det är en kommande förkylningstid. Stärk immunförsvaret.
Scrolla gärna ned och läs särskilt råden från December 2016, Oktober 2015 och December 2012.  Där får du många praktiska tips

Produkter som kan vara bra denna årstid

Sök grundorsaken och förebygg, så kanske du inte behöver våra produkter
 
Av våra övriga produkter väljer du bland dem som heter Vata-Balans (te, massage-olja, aromolja, hudkräm, krydda och musik). 

Ayurvedabehandlingar på Rajahs kliniker i Indien

Rajah Beach är fullbokat till och med januari. På Healthy Acres finns fortfarande rum. Dessa behandlingar är både för dig som bara vill fräscha upp dig och för dig med så kallat kroniska sjukdomar.  Läs mer på www.ayurveda-resor.se

Förbättringar på kryddhyllan

Kanel och Kar de Mumma har varit slut en tid. Vi har sökt ännu bättre kvalitet.
Kanelen är som tidigare ceylonkanel (den vissa kallar äkta – men det finns ingen falsk, det finns bara olika sorters kanel). Den vi nu har är mer aromatisk än tidigare, dessvärre dyrare, men prisvärd. Ekologisk så klart.
 
Kar de Mumman är numera endast malda kärnor, utan det omgivande skalet. Det blir dyrare men ger en helt annan smak och doftupplevelese. Ekologisk.

Nya Hälsorådgivare

Nyligen har vi fått tillskott bland hälsorådgivarna.
Sök på din ort på http://www.ayur-veda.se/halsorad.php
 


                                Juli 2017

Årstiden

Vi har passerat Midsommar och skulle vara i den varma tiden – Pitta-säsongen. Även om vi har kyliga dagar är säsongen generellt att betrakta som den varma. Även om vi haft värme under våren och försommaren är det först nu som mark och sjö blivit genomvärmda, och samma gäller för våra kroppar. Denna härliga tid har vi nu ungefär fram till oktober, naturligtvis beroende på var i landet du bor.

Pitta kan översättas med eld. Det kan vara både den förbränningseld, Agni, som ska finnas i mag-tarmsystemet och den förbränning som sker i alla våra vävnader, varenda cell.

Eldig är också ett temperament, och om en del människor säger vi att de brinner för sin sak. Det är den tendens som vi alla har mer eller mindre av, t ex att vilja vinna, att vilja lyckas, att leda och även att få bestämma.

Årstidens tips

Kan vi få för mycket av det goda? Visst är solen skön, och det kan också bli för mycket av den. Det är bland annat då som vi kan se hur personer med stort inslag av Pitta lätt kommer att bli röda när de solar. De bränner sig, dvs här framträder den negativa sidan av Pitta. 

Huden kan bli bränd av solen, magsäcken kan i värmen och beroende på kosten bli irriterad, det blir halsbränna. Allergi är också en reaktion på för mycket Pitta, liksom ilska, irritation och aggression. 

Denna årstid söker vi oss naturligt till det som svalkar, vi sitter i skuggan och badar i naturligt vatten. Det är bra om också kosten har en karaktär av Pitta.  I stort sett allt som är grönt har ett inslag av bitter smak och också är pittabalanserande. Svala sallader är alltså klassiskt för sommaren. Kryddor som ger smak men ändå inte är hettande. Färsk ingefära som till att börja med ger en brännande känsla på tungan stärker däremot matsmältningen, utan att ge en negativ Pittaförhöjning. 

Frukt och bär är Pitta-balanserande (dock med ett undantag för jordgubbar som bör ätas i lite måttligare mängd). Grönsaker – särskilt de gröna grönsakerna – passar generellt bra för Pitta, vitt kött (kyckling, kalkon, fisk) är att föredra framför rött kött (ko och gris).

Vad gäller fysisk aktivitet bör särskilt Pitta-personer eller personer med pittaobalans undvika att jobba sig svettiga i gassande solsken. Bada och simma passar bättre.

Smakrik mat och smakvariation i en måltid är viktigt för att en måltid ska kännas tillfredsställande. Kryddor är de allra flesta på ett positivt sätt stimulerande för förbränningen (undantag Chili som inte behövs i vårt klimat).  Säsongserbjudanden nedan på Pitta Balans Krydda, Fänkål och Ingefära som stimulerar förbränning och Gurkmeja som motverkar inflammation.

Allmänt stärkande

Ayu 2 Chyavan Pura är en ört- och fruktpasta som renar och stärker kroppens samtliga vävnader. Den är en kraftfull rasayana, det sanskritord som kan översättas med föryngrande, renande och uppbyggande.

           
                        April  2017


Årstiden

Från snösmältning till Midsommar – det är ungefär tiden då Kapha dominerar.

De klassiska Kapha-egenskaperna är stabilitet och sammanhållande. Det är också det kalla och fuktiga elementet i naturen liksom i våra kroppar, och det kan även sätta sina spår i våra sinnen. Under vintern ackumulerar kroppen torrhet och kyla. När våren och regnen kommer smälter snön, och marken blir blöt och lerig/slemmig. På motsvarande sätt kan våra kroppar producera mer slem, och det är den tid vi kallar allergi-säsong. Slembildning och svullnad är typiska tecken på Kapha-överskott.

Kapha är också elementet som tar det lugnt, Kapha är ”trögrörligt”. Får vi då för mycket av Kapha, som är så lätt i denna Kapha-dominerade årstid, så blir vi lätt tunga i både kropp och sinne.

Det är nu vi också ska ta vara på en uppvaknande sida i naturen. Fåglarna kommer och vi får våra vårkänslor. Det är tiden för lövsprickning och så småningom även pick-nick i det gröna.

Liksom alla doshorna (Vata, Pitta och Kapha) har denna årstid sina fördelar och sina utmaningar. Det gäller att leva i harmoni med naturens ändringar.

Årstidens tips – Detox efter vintern

Den mat naturen ger oss i denna årstid, och det vi bör välja är det lätta, lättsmälta, spröda groddar. Undvik så långt det går feta produkter, alldeles särskilt ost. Välj i så fall hellre färskost. Sallader, frukt och bär är renande för kroppens kanaler.

Av sädeslagen kan du välja de glutenfria. Majs, hirs, och bovete är samtliga Kapha-reducerande. Naturligtvis är också de flesta grönsaker Kapha-balanserande. Om vi ska nämna några blir det groddar, paprika, gröna bönor, vitkål, morot, blomkål, selleri, ärtor, spenat. Undvik eller minska ned det röda köttet, välj kyckling, lamm och fisk.

Smakrik mat och smakvariation i en måltid är viktigt för att en måltid ska kännas tillfredsställande. Kryddor är de allra flesta på ett positivt sätt stimulerande för förbränningen. Säsongserbjudanden nedan på Spiskummin och Ingefära som stimulerar förbränning och Gurkmeja som motverkar inflammation.

Under våren är det vanligt att tanken på viktminskning vaknar. Det passar alldeles utmärkt då det är den naturliga tiden att rena kroppen. Om du är en person som uppskattar fasta är det denna tid som är rätt – och samtidigt vill vi påminna att fasta inte passar för alla. En Vata-person eller person med Vata-obalans ska i allmänhet vara försiktig med fasta. Kapha-personer, däremot, kan ha god nytta av det.

Det billigaste ayurvediska tipset för rening är att du en gång i timmen under dagtid dricker dricker ½-1 glas varmt vatten. Det stimulerar förbränning och bortforsling av slaggprodukter. Ännu bättre om du gör en termos med Kapha-Balanserande Te.

Ett annat mycket billigt ayurvedatips är att du går och lägger dig i tid, helst senast 22, men naturligtvis med rimliga undantag och flexibilitet. Att vara uppe sent skapar obalans i både Vata och Pitta. Sov heller inte för länge, helst gå upp vid sådär 06. Att sova efter 07 skapar Kaphaobalans. Att flytta sin sovtid så att du sover 01-09 är ett utmärkt sätt att skapa obalans i alla tre doshorna!

Vill du stimulera förbränning i matsmältningskanalen och kroppens övriga vävnader är Ayu 51 Yogaraj Guggulu en suverän rasayana. Den är renande, uppbyggande och även utmärkt vid led- och muskelbesvär. 

Ytterligare ett verktyg i Kapha-tid är Garshan-vantar, råsidenvantar för självmassage som stimulerar frigörning av slaggprodukter i ett av kroppens största organ – huden. Och varför inte Kapha-Balans Massageolja? 

Nästäppa? Ayu 29 Näsolja. 

Noomi, Zaira, Birgit och Lennart

       Mars 2017

Årstiden

Efter en ”vinter” som här i söder varit märklig är det lite svårt att vara säker på vilken ayurvedisk årstid vi befinner oss i. Minus 10 grader i sydsverige och plus 12 i Lappland i mitten av februari. Vi räknar värmen som ett undantag, och kallar det trots allt för vinter.

Ur ayurvediskt perspekiv är årstiden eller säsongen Vata som nu gradvis övergår i Kapha. Både Vata och Kapha är kalla element, där Vata är den kalla torra årstiden, och Kapha den kalla fuktiga. Vilken av dem gäller?

I en sådan situation får du bedöma årstiden utifrån hur det är där du bor. Nästa avgörande är då hur du själv mår, och om du upplever att du har problem med Vata eller med Kapha.

Vata-obalans: Känner du att du har trög och torr avföring, sover dåligt / oroligt eller har värk i leder och muskler så är det troligt att du tenderar att ha en Vata-obalans.

Kapha-obalans: Är din avföring seg eller slemmig lutar det åt Kapha-obalans. Känner du dig tung och trög, ligger helst kvar i sängen eller på soffan, har slem i luftvägarna eller har samlat på dig tyngd känslomässigt eller viktmässigt? Då är det mer troligt att du har överskott i Kapha.

Årstidens tips för Vata

Varm mat, kryddrik och gärna saftig mat, t ex gröt, soppor och grytor är rätt för att balansera Vata. Undvik torr och kall mat. Värme, ro och stillhet är också vatabalanserande. Men glöm inte daglig fysisk aktivitet. Själva tar vi helst en daglig promenad på en timme.

Årstidens tips för Kapha

Varm och kryddrik mat, omväxling och aktivitet. För en Kapha-person är det bra att kroppen dagligen blir på gränsen till svettig. Under Kapha-tid ännu viktigare. Har du obalans, undvik eller minska på mjöl- och mjölkprodukter. Har du ett sötsug? Prova att lösa upp en tesked gurkmeja och lite svartpeppar i ett glas varmt vatten. Det kan motverka sötsug och är renande.

........

.........

........

Ayurvedabehandlingar på Rajahs kliniker i Sydindien

De populära Rajahklinikerna höjer till höstsäsongen priserna – och bokar du senast 1 april gäller de gamla priserna för hela höst- och vintersäsongen.

Ny kursledare i Helsingborg

Jenny Green håller nu Ayurveda Egenvård.  Ring Jenny på 070-85 64.

                        December 2016

Årstiden

Redan i början av november gjorde Vata sitt intåg. Frostnätter, minusgrader och lövfällning. Hela naturen går i vila. Vata kallas också för Vayu, vilket kan översättas till vind, ett annat karäktäristiskt tecken på årstiden.

Den tid vi nu har framför oss i cirka fyra månader, fram till snösmältningen, är Vatas årstid.

Årstidens tips

Vila, Värme och Vätska.

Vinden, Vayu, är rörelse, och denna årstid balanseras med stillhet och vila. Lugn och ro är liksom värme de naturligaste sätten att motverka överskott av Vata inom oss. Tjocktarmen är Vatas huvudsäte, den ska dagligen tömmas. Se över din livssituation och dina vanor så du slipper trög tarm. Går det inte lätt så titta nedan på erbjudanden, Ayu 33 Trifala säkerställer att sakerna kommer ut i rättan tid. Öronen är ett annat viktigt Vataorgan, och det är en plats där vind och kyla inte ska beredas tillträde – mössan på alltså.

Vila och ro är rätt för årstiden, men försumma därför inte daglig rörelse och motion, det håller kroppens kanaler i trim.

Sommarens sallader lockar inte, det är nu vi behöver varm och smörjande mat, gärna en fet gräddig sås. Värmande kryddor såsom ingefära och spiskummin. Se erbjudanden nedan. Att dricka kalla drycker till måltider blir ett sätt att släcka förbränningen, så särskilt under Vata-tid dricker vi gärna kokt vatten till maten och mellan måltiderna.

Kaffe, är det också värmande? Dessvärre har kaffe med sin stimulerande verkan en Vatahöjande effekt, och det vore bättre med örtte. Förslagsvis Vata-Balanserande te. Se erbjudande nedan.

Oljemassage är bra alla årstider, och kanske allra viktigast under Vata-årstid. Det värmer, aktiverar och stimulerar kroppens egen rening. Det är också en tid som du kan vara i stillhet med dig själv, komma nära din egen kropp och bli mer medveten om dig själv, rent av en meditativ stund. Oljemassage stimulerar bl a hormonsystemet, förbättrar matsmältning och sömnkvalitet. Du kan göra det på morgonen eller före sänggående. Har du inte gjort det förr så står det instruktioner på flaskan. Se erbjudanden nedan.

Vinterkryddor

Kanel och ingefära hör till julen, och det är värmande kryddor som hjälper förbränningen. Till vinter och kyla kan du krydda med grönpeppar som omväxling. Går bra i matlagning och i en gräddig sås. Finns både torkad och inlagd i livsmedelsaffärer, vi gillar den skarpt. Färgsätt eventuellt med gurkmeja.

 

Har du frågor kring din hälsa kontaktar du en hälsorådgivare. Se http://www.ayur-veda.se/halsorad.php

Av våra övriga produkter väljer du bland dem som heter Vata-Balans (te, massageolja, aromolja, hudkräm, krydda och musik).

Ayurvedabehandling på Rajah i Indien

Vill du fly den svenska vinterkylan, få en rening och samtidigt bygga upp dig själv rekommenderas en behandling på Rajahs kliniker i Kerala.  Läs mer på www.ayurveda-resor.se

Juni 2016

Årstiden

Efter en delvis väldigt varm och torr Kapha-tid är vi nu inne i Pitta, den egentligen riktigt varma säsongen. Pitta kan översättas som eld, och vi förknippar den naturligtvis med matsmältningselden, den del som vi måsta ha. Elden är också det element som bränner bort det oväsentliga, den renar och skapar klarhet.

Säsongens sol och värme ger badvattenstemperatur och frodig växtlighet i trädgårdsland och natur.

Tiden fram till september-oktober (lite beroende på i vilken landsände du bor) dominerar Pitta, och når sin kulmen under rötmånaden, dvs den tid där fukt och värme är som mest påtagligt.

Får vi för mycket av det goda kan Pitta leda till irritation i olika former. Det kan vara irriterat i tarmen, halsbränna eller magkatarr. Allergi yttrar sig också i form av irritation, klåda eller rinnande slemhinnor. Det senare är egentligen inte ett Pitta-symptom, utan kroppens försvar att med vätska dämpa det som blivit överhettat. Överskott på Pitta kan dessvärre leda även till irritation i humören, man tänder på kortare stubin.

Årstidens tips

Svalka och Avkoppling

Denna tid äter vi hellre kalla sallader än varm ärtsoppa, helt naturligt och ayurvediskt. Vi äter utomhus, kanske grillar, och om vi har möjlighet vid stranden. Ledorden för årstiden är Svalka och Avkoppling. T ex bada i naturligt vatten, sitta i skuggan under de varmaste middagstimmarna. Vi undviker ansträngande sporter i solsken.

Kosttips

Generellt är detta årstiden för grönsaker, frukt och bär. Squash, olika typer av gröna salladsblad, gurka och saftig frukt som päron är Pitta-balanserande. Drick avsvalnat Pitta-te, blanda gärna med citron, mynta eller citronmeliss. Eller prova gurkvatten: lägg tunna skivor gurka i en tillbringare, rör om och låt dra.

I stort sett alla frukter och bär som är röda – Pittas färg – höjer Pitta. Dessvärre hör både tomater och de goda jordgubbarna dit, ät dem med måtta. Rött kött, ja det hörs på färgen, är mer Pitta-höjande än ljust kött och fisk. Naturligtvis passar alkoholhaltiga drycker inte bäst denna årstid.

Kryddning i Pittatid

Koriander är en utmärkt pittabalanserare. Mal den själv så kommer aromen fram på ett mycket kraftfullare sätt. Blanda den i gryträtter eller woka. Gärna tillsammans med gurkmeja. som är pittabalanserande genom att den motverkar inflammation. Chili är dock både uttorkande och värmande, den undviker vi i Pitta-tid. Vill du ha starkare smak använd hellre färsk ingefära.

Säsongspriser på kryddor se nedan.

Mer om allergi

Nu är det hösnuvans stora tid. Undvik värme. Undvik socker i alla former och minska på användningen av mjölkprodukter.

Ett kallbad eller en sval dusch kan hjälpa. Prova annars att spola handleder och fotleder med kallvatten, det kan dra ned hettan och minska en hösnuva. Är det 32 grader och solsken vet jag en person som gick ned i en sval källare och lade sig på golvet – det hjälpte.  

Vi önskar dig en skön Sommar

Noomi, Zaira, Dorte, Birgit och Lennart

Oktober 2015

Årstiden

 Vata, den kalla årstiden, är i antågande. Pitta som huvudsakligen är sommarmånaderna, har dock inte helt övergivit oss, vi ser åtminstone i söder hur Pittas eld klär träd och buskar i rött som ett avsked. Det finns inget datum för när Vata tar över efter Pitta, det sker gradvis och de klassiska tecknen är naturligtvis lövfällning och frostnätter.

Pittas varma fukt övergår i Vatas torra kyla. Därtill har vi vinden, Vayu, som i Sanskrit är ett annat namn för Vata. Vind kyler och torkar, både till kropp och själ.

Årstidens tips

Vila - Värme - Vätska

Torr och kall gör att kroppens kanalsystem fårr ett tyngre arbete, vi behöver yttre fysisk värme och vi mår väl av att få hjälp med det inre förbränningssystemet, i magtarmkanalen lika väl som ut i varje cell, för att t ex undvika tröghet i tarmtömning eller stelhet i leder och muskler. Ayu 1 Chyavanprash stärker förbränning i matsmältning och i samtliga vävnader. Ayu 57 Shallaki bidrar till att lindra stelhet i leder och muskler, särskilt artros. Ayu 33 håller magen i rörelse.

Det är tiden att sitta inne i värmen, undvika vind och kyla, stillhet balanserar den rörliga aspekten i Vata. Självmassage med varm olja hjälper inte bara mot torr hud, det ärr stimulerande för hormonsystemet och upplöser lagrade gifter. På tallriken har vi helst välkryddad, lite fetare och såsrik mat, och utomhus är vi naturligtvis klädda förr väderleken.

Motion stimulerar förbränningen och håller kroppens kanaler i trim, så glöm inte att röra på dig, helst i naturen.

Juli 2015

Pitta – den varma årstiden

Nu har värmen kommit, äntligen. Detta är tiden när allt i naturen värms, våra kroppar och våra sinnen. Även de dagar som emellanåt blir kalla (Vata eller Kapha) eller blåsiga (Vata) är under den Pittadominerade årstiden, och det är huvudsakligen Pitta som influerar både natur, kropp och sinne.

För att undvika att det blir för mycket av detta sköna goda är det ibland bra att undvika sådant som skapar överhettning. Fräscha sallader, gurka, mogen saftig frukt som melon, körsbär, grapefrukt och päron och svalkande bad i naturliga vatten passar bättre.   Blir det för mycket av det heta kan det uppstå både kroppslig och känslomässig irritation. Sur mage och allergi är några exempel. Allt som skapar värme bör intas med måtta, inte bara solsken utan även alla sura och starka smaker (vartill även alkohol räknas). Nästan allt som är rött ökar Pitta om det tas i stor mängd – rosenblad är ett undantag. Minska på syrade mjölkprodukter, peppar, lök och vitlök. Krydda med mynta, fänkål, färska korianderblad och anis. Cocos är också Pittabalanserande.   Glöm inte att dricka under de heta dagarna.  

Se även förra årets Pitta-text alldeles nedan, råden gäller varje Pitta-säsong

Juni 2014

Årstiden

Vi närmar oss årets Pitta-period. Eld är det karaktäristiska för Pitta. I naturen som sol, dvs den kraft och energi som är grunden för så mycket av all transformation som sker i kropp, sinne och natur. Agni är den ayurvediska beteckningen på denna eld, den inre förbränningslågan, matsmältningslågan, och den har sitt huvudsäte i tunntarmens övre del, tolvfingertarmen. Det finns flera Agni, och det viktigaste kallas Jathar Agni. Med andra ord kan man beskriva den som de hormoner och enzymer som spjälkar och bryter ned det vi stoppar in i munnen.   Vid Midsommar, ungefär, lämnar vi den kalla fuktiga Kapha-säsongen. Gradvis övergår vi till sommar med Pitta (värme och fukt) som dominerande kännetecken. Det är först nu som jordar och sjöar blivit ordentligt uppvärmda, det är nu det växer som bäst i naturen och utomhus bad blir härligt uppfriskande, för övrigt en alldeles utmärkt Pitta-balanserande sommaraktivitet.   Agni är också den eld som förbränner slaggprodukter (Ama) och renar kropp och sinne. Pitta är alltså en viktig del i våra liv, och inte minst märker vi det i glädjen över att solen tittar fram och värmer oss.

Mer

En välfungerande Jathar Agni (den grundläggande Agni) är förutsättningen för våra liv. Det är grunden för att sedan olika ”assisterande” Agni ska fortsätta transformationen och se till att samtliga vävnader förses med den näring som är förutsättning för ett gott liv. Enligt Charaka (en av de ayurvediska urkunderna) kommer den person som har en Sama Agni (balanserad matsmältning) att ha välnärda kroppsvävnader, attraktiv utstrålning, styrka, vitalitet, entusiasm och en god hälsa i kropp och sinne.

Den som har ett kvarvarande Kaphaöverskott får lätt en trög matsmältning (Manda Agni). Det ger varken kropp eller sinne näring av den kvalitet som behövs. Vävnaderna kommer då gradvis att gå från hälsa till ohälsa.

När Vata kommit ur balans kan den också påverka Pitta till att bli mer oregelbunden (Vishama Agni). Liksom Manda Agni leder det till att näringskedjan fungerar otillfredsställande. Problemen kan vara förstoppning, gasbildning och kolik.

Sedan kommer situationen där Pitta-årstiden kombineras med ett Pitta-överskott. Detta överhettade tillstånd (Tikshna Agni) kan beskrivas som att den balanserade matsmältningselden har övergått i en okontrollerad eldsvåda. Kännetecknen kan vara konstant hunger, våldsam hunger, brännande mage, torrhet i munnen och stort behov av vätska.

Har du tydligt råkat ut för något av dessa tre obalanserade tillstånd vill jag helst rekommendera en personlig hälsokonsultation – var finns det?

Årstidens tips

Eftersom Pittas kännetecken är värme så är det viktigt att inte få för mycket av det goda. Att bränna sig i solen är uppenbart en risk. Denna värme fortplantar sig ju också till kroppens inre organ som kan komma i obalans, och det är denna årstid lämpligt att undvika allt som är hettande. Naturligtvis brännande chili, alkohol och i stort sett alla produkter som är röda. Lagrad ost och andra smaker som är starka höjer också Pitta. Som ett intressant undantag är ingefära – i måttliga mängder, och helst färsk – balanserande för både Vata, Pitta och Kapha.   Det är inte under sommaren du längtar efter en värmande soppa. Nu är tiden för fräscha sallader, frukt och lättsmält mat.

Mer

Svalkande aktiviteter passar bra, och att ha semester denna tid förefaller självklart ayurvediskt. Det är under den varmaste tiden som du vilar. Sitter i skuggan och minskar ned fysisk och mental aktivitet. Tar ett svalkande dopp hellre än spelar tennis i stekande sol.

Välj gärna smaker som har bitterhet i sig, det är bra för levern och gallan, klassiska Pitta-organ. Minska på starkt, salt och sött, men kom ihåg att för att en måltid ska kännas tillfredsställande behövs samtliga smaker.

Prova yoga en kvart om morgonen, det är ganska ansträngningslöst, och med tiden ger yoga dig bättre kropp och sinne. Läs mer om den nya yogaboken nedan.

Av våra övriga produkter för säsongen väljer du bland dem som heter Pitta-Balans (te, massageolja, aromolja, hudkräm, krydda och musik).  

Gurkmeja - inflammationshämmaren

Gurkmeja, den gula kryddan som ingår i ”Curry” (som betyder kryddblandning) är kraftfullt inflammationshämmande. Tag den med vatten, honung – eller naturligtvis i matlagning. 

April 2014

Årstiden

Enligt almanackan är vi nu på väg ur den frusna och torra Vata-tiden och in i Kapha. Fortfarande har vi det kallt, men Kapha står också för det fuktiga. Så här i växlingen kan det vara varmt på dagen och minus på natten, en förrädisk tid när man ska klä sig passande. Och uppe i norr snöar det fortfarande.

Ur det ayurvediska perspektivet går vi nu en tid till mötes där det som ”frusit eller torkat fast” (ska naturligtvis tolkas bildligt) i våra kroppskanaler ska tinas upp och transporteras bort. Det feta som var bra under Vata-perioden kommer för en del att övergå till slem, kanske som en del i reningsprocessen.

Kapha står också för det stabila, långsamma och tunga – egenskaper som är bra när de är i balans. Under Kaphatiden ger naturen oss mer av de kalla, tunga och långsamma influenserna, och det är den tid som det kan bli stagnation i shrotas, kroppens kanaler.

Eventuellt tycker vi att solen värmer oss, och jämfört med Vataårstiden har det naturligtvis blivit mycket varmare, men ändå är det kyla som dominerar. Särskilt i marken, men kylande vindar kan också överraska oss i början av Kaphaperioden. Ur ett ayurvediskt perspektiv ligger kylan från Vata- och Kaphaperioderna kvar i mark och sjöar ungefär fram till Midsommar, då det blir mer lockande att svalka sig i vågorna.

Årstidens tips

Denna tid på våren och försommaren är reningens och utrensningens tid. Vi rör oss hellre mot mindre av det feta i maten, och mer av det lätta fräscha.

Kaphas egenskaper är också tyngd och stabilitet. Det innebär att vi för att undvika obalanser ska minska på livsmedel som ger för mycket tyngdkänsla. Gräddsåsens tid lämnar vi nu bakom oss och ser hellre fräscha grönsaker, groddar och andra primörer.

Naturen har sin snösmältning och vårflod, vi människor behöver hjälpa till genom att välja rätt kost och aktivitet. För den med allergitendens är det redan hög tid att minska på slembildande livsmedel, alldeles särskilt på ost och andra mjölkprodukter. Produkter för att stärka luftvägar är Ayu 22 och Ayu 23, se erbjudanden nedan.

Vad gäller smaker är starkt, strävt och bittert de som balanserar Kapha. Och det är viktigt att till varje måltid ha med alla smaker, det gör att naturlig mättnadskänsla lättare kommer, och man undviker att överäta. Färsk eller torkad ingefära, spiskummin och om du har en Kapha-konstitution eller Kapha-obalans kan till och med lite chili vara rätt. Färskt ingefära kan första ögonblicket på tungan verka brännande, men när ingefära kommer ned i matsmältningen är den stärkande för alla tre doshor, och är en utmärkt krydda i Kapha-årstid. Varm mat är att föredrag under Kapha-årstid, fräscha sallader kommer mer vid Midsommartid.

Utrensande produkter är Ayu 33 Trifala och Ayu 51 Yogaraj Guggulu – en bra kombination för denna årstid.

I reningens årstid är det naturligtvis bra med motion i friskluft. Det ger dig dagsljus och naturliga D-vitaminer. Yoga är ett annat lämpligt alternativ, om du inte redan använder det. T ex en kvart om morgonen, det är ganska ansträngningslöst, och med tid ger yoga dig bättre kropp och sinne.

 

Ny hälsorådgivare i Skellefteå

Ann-Sofi Wincent i Skelleftehamn tel 070-610 9493,  www.lifewings.se

 Noomi, Birgit och Lennart

Januari 2014

 

LCHF och Ayurveda

Du hör förmodligen liksom vi mycket om kost, LCHF och 5:2. Många kunder är lyckliga över LCHF, andra förfasar sig över köttätandet. Vad går att kombinera med Ayurveda? Vi får mycket frågor. Här delar jag med mig av några synpunkter.

Å ena sidanLCHF, fett och kött?
Själv undrar jag om det stora kött- och fettätandet ibland överdrivs, grönsaker är ju en huvuddel av LCHF. Om du inte läst MatrEvolutionen, se Andreas Eenfeldt som skrev den på http://www.youtube.com/watch?v=FSeSTq-N4U4 på engelska.

Å andra sidan – Vegankost
Jag läser också Ruediger Dahlkes Peace Food (den är på svenska), som talar varmt för att vara vegan, eller i vart fall vegetarian. Han beskriver väldigt ingående den animaliska kostens baksidor och industrins skrämmande hantering. Han är inte särskilt balanserad, vilket tar ned intrycket, men han har antagligen väldigt rätt på många punkter. Passar dig som vill ha stöd för att vara vegetarian eller vegan, för andra kan hans upplysningar vara obehagliga.

 Å tredje sidan – vegetarisk LCHF
Anna Hallén skrev 2011 om LCHF och olika kostinriktningar, vegan/ lacto/ovo/demi/semi-vegetarian. Anna har en hel del klara synpunkter som jag tycker är mycket intressanta, de olika kosternas brister och möjligheter. Rekommenderas varmt. http://www.annahallen.se/vegetarian-och-lchf

Läs om du vill Annika Dahlqvists kommentar på boken på http://annikadahlqvist.com/2012/05/30/lchf-for-vegetarianer-2/

Vi har just börjat läsa LCHF för vegetarianer av Pauline Demitriades – Katarina Wikholm. De verkar gå igenom mycket om fett, proteiner, baljväxter, vitaminer mm och har tabeller för vegetabilisk LCHF-basmat och tilläggsmat, samt en tabell över hur många gram av olika födoämnen som ger 5 gram kolhydrater. Cirka 75 LCHF-recept med lockande färgbilder.

Å fjärde sidan – Ett sjukt fett liv
En dansk hemsida tar upp att de stora sjukdomsorsakerna, fetma och inflammation, kommer av felaktig kost, särskilt kolhydrater som tar upp mycket på ett koncentrerat sätt. http://langtfedtliv.dk/   Passar dig som vill ha stöd för kolhydratfri kost, utan att behöva kalla det LCHF. Ja naturligtvis är socker en av de största bovarna.

Ayurveda i Leksand
Här läser du mer om Susanne Lindströms ayurvedabehandlingar i Siljan. http://vedicakupunktur.se/wordpress/

 

Vänliga hälsningar

Lennart

April 2013

Årstiden

Det blir sakta varmare, eller borde i alla fall bli det. Både Kapha och Vata är kalla element, med Kapha vi får alltmer uppleva kylan som vatten istället för torr snö. Ordet Kapha kan från sanskrit bland annat översättas som kladdig, sammanhållande. Årstiden visar sig ofta som våt, regnig och lerig. Vinterns torra mark håller nu fast vattnet som gör jorden till en gegga.

Naturens islossning har sina likheter med vad som sker i vår kropp och i vårt sinne, och ett av Kaphas kännetecken är slem och anhopning både i andningsorgan och matsmältningsorgan. Den torra Vata balanserar vi med det oljiga och smörjande, och nu kommer perioden när vi ska rensa ut detta som inte längre behövs. Under denna tid upplever många ökad slembildning, och allergier är bara ett typexempel på denna rening som sker i hela kroppen och även i sinnet. Får Kapha ta överhanden är de typiska obalanserna det tunga och långsamma, i kropp och sinne

Vad gäller mat och dryck bör du som är känslig för Kapha-problem därför vara försiktig med allt som är tung och slembildande mat, t ex vete- och mjölkprodukter (alldeles särskilt ost, som är koncentrerad mjölk). Välj gärna rotsaker, särskilt med bitter smak, bladgrönsaker och bär, som är balanserande. Välj till matlagning grädde, som tas om hand av kroppen på ett annat sätt än mjölk. Välkryddad mat hjälper också förbränningen, och en större andel grönsaker än under vintern. T ex broccoli, brysselkål och grön paprika .

Till bordsdryck och allmänt under dagen rekommenderas kokt vatten som drickes varmt, som du dricker te eller kaffe – aldrig isvatten till en måltid.

Önskar du dig en allmän vårstädning rekommenderas en kur Ayu 51 Yogaraj Guggulu som stärker förbränningen i alla vävnader och Ayu 33 Trifala som stärker och renar. 

Hur länge varar Kapha-säsongen? Vårt långa land har varierade säsonger, och det finns därför inget datum. Naturen kommer att ha denna kalla egenskap under våren, ungefär tills sjöarna bli så varma att vi vill bada i dem, dvs ungefär vid Midsommar.

 

PRODUKTNYHETER 

Kryddor i burk

Vår nya serie med kryddor har blivit uppskattad, nu finns även hel fänkål, 69 kr

Ögonyoga

Åsa Nyström i St Olof på Österlen har gjort en ögon-yoga-cd. Instruktiv och användbar för dig som vill stärka syn och ögon. En behaglig röst och välgjord med en avslutande avslappningsdel.   149 krHårgelé och Mörk ChokladVad har de gemensamt? Jo, de har fallit bort ur den tryckta prislistan. De som funnit Heléns hårgelé är mycket nöjda med den, och den mörka ekologiska chokladen utan några som helst tillsatser är också uppskattad. Se erbjudanden.

  

Ta alltid ut glädjen i förskott.
Det värsta som kan hända är att du är  glad i onödan.

Vårliga hälsningar
Lennart, Sanna, Noomi och Birgit

December 2012

Årstiden
Det blir allt kallare och torrare, de typiska tecknen på att Vata
tar över från sommarens varma och fuktiga Pitta. Det är nu
som regnet torkar till snö. Detta visar sig olika beroende på var
i landet vi bor.

Det kalla gör naturligtvis att vi känner oss mer frusna och den
torra luften märker många i sina torra fingrar och torra hud. En
del märker att trädörrar som tidigare gick trögt nu återigen går
lätt att stänga, andra märker det på att veden blivit torrare och
inte ryker lika mycket – naturen visar oss olika tecken.


Årstidens tips
Helt naturligt söker vi sådant som är mer värmande i mat och
dryck. Kalla salladsrätter byts ut mot mer värmande, lite mer
kryddor och krämiga såser. Några typiska exempel på att våra
gamla traditioner anknyter till ayurveda är att vi dricker varmt
vin med värmande kryddor – glögg – och vi äter kakor med
värmande ingefära – pepparkakor.

Ibland kommer kylan lite överraskande, och går vi kvar i våra
vanor är det lätt att vi inte får tillräckligt värmande klädsel, och
kylan kan ta tag i oss som en för-kylning, så det är nu det är
dags att komma ihåg mammas gamla visa – tag på mössa och
halsduk, och glöm inte långkalsonger.


Smält Julmaten
Vi vet naturligtvis att vi inte ska äta för mycket, lika väl som vi
vet att vi inte ska stanna uppe för länge på kvällarna. Och
förmodligen vet vi lika väl att när det är helger är det lätt att
göra undantag. Ja, livet ska ju inte vara fanatiskt, ibland
behöver man bryta rutinerna. Är du också i den gruppen kan
det vara en hjälp med några produkter för magen.
Det är snart jul även för magen …. Ja, det kan vara svårt att
stå emot frestelser under helgerna. 


Helst önskar vi att du med måttlighete
ns hjälp håller mage och
humör i gott skick utan våra tabletter.


Helggodis utan tillsatser
Choklad med frukt och nötter, cirka 20 st.
30 g fikon eller annan torkad frukt
30 g nötter eller mandlar
Frukt och nötter finhackas och fylls i knäckformar
30 g kokosolja
60 g choklad
Cocosolja och choklad smältes tillsammans i vattenbad,
och hälles över nöt-frukt blandningen, enklast med en
tesked. Sätt i frys eller kyl tills de har stelnat.

Nyheter

Kryddor

Vi har tagit hem ekologiska kryddor och packat i ströburkar. Enhetspris 69 kr, och de innehåller olika mycket. Se mer i beställningslistan eller på webshopen. Välj mellan gurkmeja, ingefära, kanel (mald och hel), koriander (mald och hel) och spiskummin (mald och hel).

 

Mörk Choklad

Vi har länge letat efter en god mörk Choklad utan onödiga tillsatser. Nu har vi funnit en som innehåller cacaomassa, rårörsocker och cacaosmör. Det är det enda ! Och ekologiskt alltsammans. Ingen sojalecitin, ingen konsistensgivare, utan bara det som behövs. Det är 70% cacao, och enligt vår uppfattning en lite mildare variant av 70%. 38 kr.

 

Ayu 4 Ashwagandha Ger vila och återhämtning. Stabiliserande för Vata. Säsongspris se nedan.

 

Årstidens tips - övergången mellan vår och sommar

Kaphaperioden börjar gå mot sitt slut. Det kalla fuktiga övergår gradvis i det varma fuktiga, som är Pittas kännetecken. Tiden när detta sker varierar över vårt avlånga land. Värmen för några veckor sedan kom av sig, och ledde till kyliga dagar och nätter, karaktäristiskt för Kapha. Vi hoppas att vi nu genomlevt den sista fasen av Kapha och att värmen kommer.

Midsommar är ett ungefärligt mått på övergången till Pitta. Det kalla, stabila, tunga och långsamma i Kapha värms gradvis upp och blir mer lättrörligt. Känner du att du har obalanser relaterade till den ännu rådande Kapha, så tveka inte att fortsätta använda de Kaphabalanserande kostråden och Kaphabalanserande produkter. Exempel på Kaphaproblem är bland annat allergi, som för vissa fortsätter in i Pitta-säsongen.

Längre fram under sommaren leder Pittas värme till att de med Pittakonstitution och eventuella Pittaproblem behöver söka inre och yttre svalka. Vet du med dig att du lätt påverkas i denna Pittariktning är det för dig kanske tid att redan nu se efter de livsstilsråd som är mer gynnsamma för dig. Klassiskt är att undvika eller ta mindre mängd av allt som är värmande – chili, röd frukt och bär, alkohol, solsken och intensivt fysiskt arbete.

Enklare doshatest på vår hemsida.

Är du osäker på din konstitution? Nu finns det ett lättare sätt att testa på nätet. Se http://www.ayur-veda.se/test.php  Siffrorna räknas automatiskt samman. Prova att fylla i den dels som du skulle svara när du mår bra, och dels som du skulle svara när du inte mår lika bra. Då kan du få en vink om åt vilket håll dina obalanser tycks ligga.  Det är naturligtvis bara ett test på nätet, och även om det ger en ganska god fingervisning ersätter det inte en konsultation av en ayurvedisk hälsovägledare.

 

Lämpliga produkter under Kapha och Pittasäsong

Te, kryddblandningar och aromoljor.

Årstidens tips vår

Kapha kännetecknas av det kalla och fuktiga. Det är efterföljaren till Vata, som är den kalla och torra. Kapha är bland annat snösmältningens tid, och värmen börjar sakta tina upp mark och människor. Denna tid pågår enligt ayurvedisk syn fram ungefär till Midsommar, eller till marken blivit riktigt genomvarm.


Kapha är till sin natur stabil och långsam, värdefulla egenskaper som alla vill ha. Om Kapha istället kommer ur balans, och blir i överskott, leder det till tyngd i både kropp och sinne. De organ i kroppen som är särskilt känsliga för Kaphaöverskott är andningsvägarna, och det kan särskilt den med allergi märka om våren. Allergisäsongen börjar på olika ställen över landet, ibland redan i mars. Är det en pollenallergi, eller annan allergi, börjar det rinna i näsa och ögon. Det bildas slem, typiskt uttryck för det kalla, fuktiga och tunga som är Kaphas kännetecken.

Våren är den tid som den med Kaphakonstitution eller tendens till Kaphaöverskott bör vara försiktig med mjölkprodukter och annat som bidrar till slembildning. Kapha-symptom som tunghet i sinnet kan ibland leda till minskad aptit. Då är det viktigt att observera sina hungersignaler, och bara äta för den kapacitet som man har äkta hunger.


Som alltid är motion och fysisk aktivitet viktigt. Särskilt för den med Kaphaproblem är fysisk aktivitet ett billigt sätt att motverka stagnation.

Förkylning är ett klassiskt vårproblem, och Ayu 1 Chyavanprash har hjälpt många att undgå ovanan att ha upprepade förkylningar.

För reningen, eller den inre vårstädningen, kan vi föreslå Ayu 33 Trifala som renar och stärker, samt Ayu 51 Yogaraj Guggulu, renande för hela organismen.

Och glöm inte njuta av naturen i vårens olika skeden.


Nyheter Classic Ayurveda Hudvårdsprodukter

Anti Age Creme
En rik kräm idealisk för åldrande och trött hud. Med tidens gång behöver huden hjälp. Denna läckra komposition med rosen-, lotus- och hibiscusblommor, saffran och amalaki hjälper huden till elasticitet och vitalitet. Baserad på avocado-, nypon- och havtornsolja ger djupgående näring. Många andra närande ingredienser ingår också. Ekologisk, utan konserveringsmedel, naturkosmetik certifierad enligt BDIH.   50 ml  235:-


Fuktighetskräm
En lätt och gräddig kräm med aloe vera, avocadoolja, sheasmör och många andra välgörande örter. Pittareducerande, dvs minskar det röda och irriterade i huden. Amalaki som är ungdomens och skönhetens frukt ingår också och den är beredd i mandelolja. Naturkosmetik, kontrollerad enligt BDIH.  50 ml  165:-

Årstidens tips – Pitta övergår i Vata

Den varma och fuktiga Pitta övergår gradvis till den torra och kalla Vata. Det finns naturligtvis inget specifikt datum, och det varierar beroende på var på klotet vi bor. Några av naturens tecken är den första frostknäppen som tar udden av den varma Pitta, eller när löven faller till marken.

Många märker det i frusenhet och att huden blir torrare.

Det är nu vi inte längre känner samma lust till en kall fräsch sallad, utan hellre väljer varm och saftig mat, och Vata-personer eller de med Vata-obalans gärna mat med lite kraftigare kryddning och fetare såser.

När vi kommer längre fram är den kryddiga glöggen ett skandinaviskt uttryck för att balansera Vata. Kryddig mat och dryck är rätt under hela den kalla årstiden. Den indiska drycken chai, gjord på många värmande kryddor, är ett österländskt uttryck för att skapa balans särskilt i den kalla tiden.

Förkylningstips

Och när det är kallt blir många kylda, ned-kylda och en del av oss blir för-kylda. Mammas gamla tips kommer tillbaka varje år. ”Ta på dig vantar unge”. Mamma lever inte, men så rätt hon hade. Blir det ännu kallare gäller alla andra gamla trotjänare som mössa, halsduk och långkalsonger.

När du blivit kall och anar att förkylningen är på väg, tag ett varmt bad och gå tidigt i säng. Blanda 2-3 msk honung, ½ tsk gurkmeja, ½ tsk mald ingefära och lite svartpeppar. Ät en tesked 2-3 gånger under dagen. Det värmer och renar. Minska stressen, ge kroppen vila.

Produkter som kan vara bra den kalla årstiden

Ayu 4 Ashwagandha

Ger vila och återhämtning. Stabiliserande för Vata. Säsongspris se nedan.

 

Garshanvantar för torrmassage

Använd dessa ekologiska råsidenvantar för att stimulera förbränning och cirkulation i hudens fettvävnad. Huden är vårt största organ och bidrar inte bara till skönhet utan även till hälsa. Vi har fått en ny leverans handsydda vantar från Indien. Kan kompletteras med oljemassage – dock inte samtidigt J

Av våra övriga produkter väljer du bland dem som heter Vata-Balans (te, massageolja, aromolja, hudkräm, krydda och musik). 

 

Tidigare nyheter för dig som inte får information via e-post.

Vill du ha e-postinfo från oss, maila din adress till info@ayur-veda.se
och skriv "Kundmail önskas".

Ayurvedisk synträning
– Äntligen har vi fått in dessa populära hålglasögon igen

Du som har nedsatt eller ansträngd syn kan med speciella hålglasögon träna synen. Dessa glasögon släpper igenom ljus genom en mängd små hål. De tränar samordningen mellan dina ögon och syncentrum i hjärnan. Många som inte ser tydligt utan glasögon/linser överraskas av att de direkt kan se klarare med hålglasögon. De har en positiv effekt på långsynthet, närsynthet och brytningsfel.

Läs mer på vår hemsida
www.ayur-veda.se/syn.php

 

Nyheter Oktober

Hålglasögon - ayurvedisk synträning

Sedan mycket länge har man inom Ayurveda använt principen att titta genom hål för att träna synen. Dessa glasögon är inte ”istället för glasögon”, de är ett träningsredskap, som – tillsammans med andra åtgärder – kan minska eller eliminera behovet av glasögon, eller minska behovet att byta till starkare och starkare glas.

Hålglasögonen är inga linser, inga glas, utan plast med hål i, och de sägs hjälpa ögonen att fokusera, eller hjälpa syncentrum att sortera i synintrycken så att du lättare får en klar bild av det du tittar på.

Om du använder glasögonen tillsammans med andra träningsmetoder, kommer det att förstärka effekten.

Med träning kan du troligen helt naturligt minska eller eliminera behovet av vanliga glasögon. Försämring av synen har i allmänhet pågått under längre tid. Den ”quick-fix” vi kan få genom att skaffa glasögon eller linser är inte en inre förändring, utan en yttre åtgärd. Med hålglasögon erbjuds du ett av flera verktyg för att börja bearbeta grundorsaken, och varaktigt se bättre utan glasögon. Om vår syn gradvis försämrats under lång tid ska vi heller inte räkna med att träning gör nytta omedelbart. Det är, som med all träning, en process.

Träna därför regelbundet under minst 6 veckor. För att träna ögonens alla muskler rekommenderas användning både på kort och långt håll, t ex utomhus. Använd dem medan du läser, arbetar, promenerar, tittar på tv, lagar mat eller annat som känns naturligt. Du kan använda dem som solglasögon om du önskar det.

Eftersom hålglasögonen minskar sidosynfältet bör de inte på något vis användas i trafiken eller andra situationer där säkerheten kräver att du har ett obehindrat synfält.

Det är viktigt att inte överanstränga ögonen vid synträning. Använd därför hålglasögonen kortare stunder till att börja med, 5-15 minuter ett par gånger per dag. I början kan det uppstå huvudvärk eller ”träningsvärk” i ögonen. Minska i så fall användningstiden. När du använt hålglasögon en längre tid kan du gradvis öka tiden till en timme eller mer – om det känns bra. Var observant på om det uppstår ”träningsvärk”. När synen under längre tid försämrats är det också en process att gradvis återskapa synen.

Minska ditt beroende av vanliga glasögon/linser t ex genom att vänta med att sätta på dem omedelbart på morgonen och att ta av dem en stund innan du går till sängs.

Skapa din hälsa med Ayurveda – 5:e upplagan – prisfest

Maivors Stigengrens bok är still going strong, vi har nyligen fått den 5:e upplagan, denna gång med några mindre justeringar.

Vi säljer de första 100 exemplaren för 100 kr.

Vill du under vår kalla årstid ha ayurvedisk behandling i värmen?

I Kerala är det från mitten av oktober till och med februari som en bra svensk sommar, den för européer behagligaste ur klimatsynpunkt. Det är tid att boka om du ska ha en sådan behandling. Se mer info på www.ayurveda-resor.se

Om ”fettkriget” intresserar dig

Se Vetenskapens värld på svtplay.se från 12 september
(Efter ca 18 minuter. Det finns fler att välja bland)

Eller läs
www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article13610813.ab

Nyheter Augusti

Årstidens tips

Det är fortfarande Pitta-årstid, dvs varmt och fuktigt. Den tid där allt växer som frodigast, allt har blivit uppvärmt i både naturen, våra kroppar och våra sinnen. Rötmånaden har passerat, men fortfarande förlorar frukt och grönsaker sin fräschör fort. Det som har en tendens att vara infekterat eller överhettat i kropp och sinne riskerar att blomma ut.

Pitta är eldens element och du som har Pitta-anlag kan märka irritation både i magen och humöret. Nu är en bra tid att ta det försiktigt med allt som är hettande, vare sig det är alkohol, brännande kryddor eller hårt arbete i solskenet.

Om sommaren ser jag en del motionärer mitt ute i middagssolen. Det är inte den ideala tiden att höja kroppstemperaturen. Motion passar enligt Ayurveda bättre under dygnets Kapha-tid, dvs 06-10 och 18-22, dock helst inte ögonblicket före sänggående. Under Pitta-säsong passar aktiviteter som svalkande utebad bättre. Välj hellre svalkande kost – sallader t ex. Avsvalnat Pitta-te är en utmärkt sommardryck.

Även om solskenet och de långa dagarna gradvis försvinner är det Pittas fuktiga värme som dominerar, du känner t ex den karaktäristiska morgondaggen. Pitta fortsätter även under september, såvida du inte bor i områden där frost och lövfällning börjar mycket tidigt.

Fler pitta-tips längre ned på sidan - juli-nyheterna

Vänliga hälsningar
Lennart Eriksson

Sharkara – Ayurvediskt socker.

Sharkara produceras idag endast av mindre tillverkare enligt gamla metoder, och efterfrågan har varit stor. Vi har väntat sedan i våras på mer. Dock har vädret inte varit gynnsamt och den leverans som nu kommit in är inte godkänd kvalitetsmässigt. Ny leverans beräknas inte förrän till Jul.

Förväxla inte Sharkara med vanligt kandisocker, som inte skiljer sig mycket från vanligt socker i affärerna.

LCHF – lite kolhydrater och mycket fett

Tack för all respons om boken Matrevolutionen!

Det vi skrev har tydligen berört många. Vi har fått gensvar både för och emot. Låt mig visa några samstämmigheter mellan Ayurveda och LCHF (Low Carbohydrate High Fat):

  • Var inte rädd för fett.
  • Undvik light-produkter.
  • Undvik stora mängder vitt socker och vitt mjöl.
  • Se till så att du blir mätt, annars kommer du att äta fel för att du blir hungrig igen.

Vi ser LCHF – om det är strikt tillämpat – mer som en kost för personer med kraftiga problem, diabetes eller övervikt. För en normalfrisk person finns enligt Ayurveda inga invändningar mot vare sig bröd, rotfrukter, ris eller bönor. I en situation med kraftig obalans kan även Ayurveda rekommendera ovanliga och tillfälliga terapier.

Från Cecilia Westholm, f d Kjerrulf, författare till Ayurvedisk Vegetarisk Kokbok, har vi fått kommentarer om LCHF. Cecilia beskriver så många viktiga saker, och sammanfattar andra kommentarer jag fått.

"Min historia med ayurveda är sedan början av 90-talet.

När jag började trodde jag helt och fullt att Ayurveda skulle rätta till alla mina obalanser. Jag gick in för det hela med 100% som vanligt! Jag lärde mig massor om matsmältningen.

Under hela min ayurvediska period gick jag igenom ayurvedabehandlingar och diverse kurer som skulle vara bra för tarmen. Det hjälpte mig dock inte.

Vid detta laget började jag känna mig maktlös och började se mig om efter annat som kunde hjälpa mig.Även jag får ju någon gång ge upp!

Jag provade ett antal terapier, behandlingar och dieter. Ingenting rubbade min stenhårda mage! De senaste 20 åren har jag behövt använda antingen laxermedel eller tarmsköljning varje dag för att tömma tarmen.

Så sålde du (Lennart) då Matrevolutionen till oss och det var början på ett nytt liv! Men då hade jag verkligen gett upp hoppet om en fungerade matsmältning. Så när jag började med LCHF hade jag faktiskt inte den i tankarna utan tänkte mest att jag kanske kunde sänka blodtrycket.

Sedan jag började med LCHF har min mage skött sig varje morgon! Efter första måltiden kände jag att kroppen blev lugn och sa Tack!

Det blev bara mer och mer så för varje dag som gick.

Jag mår bara bättre och bättre. Matsmältningen, sömnen, blodtrycket, hyno.s.v.

Så det är STORT för mig. Och dessutom nästan inga gaser!!!  Snacka om att jag är glad, entusiastisk och tacksam!

Nu tror du kanske att jag har vänt Ayurveda ryggen och anser den meningslös. Men så är inte alls fallet.

Ayurveda har hjälpt mig och hjälper mig varje dag fortfarande. Vata, Pitta och Kapha är ett användbart system på många sätt, både i mitt arbete som terapeut och som privatperson. Och kunskapen om hur matsmältningen fungerar är ovärderlig!

Vi håller på att läsa in oss på LCHF ordentligt nu. Det är så nyttigt och uppfriskande att se hur man håller fast vid en filosofi bara av vana. Nu är det andra tider. Efter att ha varit vegetarianer i snart 40 år börjar vi äta kött, fisk och ägg. Omgivningen häpnar! Ja, vi med faktiskt.

Och sedan rasar annat omkring oss också i bara farten. Idag ska vi äta ekologisk kyckling . Jag har aldrig lagat kyckling förut så det blir spännande.

 

Hääärligt med förändring!"
Cecilia

 

Eftersom det finns så många synpunkter i ämnet vill jag avsluta med att matens inverkan också har att göra med vårt sinne, vårt själsliga bagage. Minnen av mat från barndomen påverkar oss, vare sig det är innehållet eller konsistensen. Vår kultur och vårt sociala sammanhang talar om för oss vad som är passande att äta. Därför finns det inte ett unikt ”rätt” svar på vad vi ska äta, utan det vanliga ayurvediska svaret – det beror på. Det som är rätt för en kan vara fel för en annan, det är individuellt.

Nyheter Juli 2011

Årstidens tips

Ayurveda betraktar den varma årstiden som Pitta-årstid, ungefär från Midsommar och framåt. Perioden kännetecknas av värme och fukt. Den når sin topp i det vi kallar rötmånaden.

Pitta står för eldens energi, elden i matsmältningen såväl som brinnande iver. Under sommarens Pitta-tid finns det risk att vi får för mycket av det goda.

Den som redan har problem med Pitta bör undvika att spela tennis i gassande solsken utan snarare välja uppfriskande bad i hav och sjö. Naturligtvis välja mat och dryck som passar för årstiden. Det faller sig naturligt att inte äta en hettande soppa mitt i sommarvärmen, utan hellre en svalkande sallad.

Pitta-Balans Te kan med fördel drickas avsvalnat. Vi vill dock uppmärksamma att skillnaden mellan vårt lösviktste från Markaryd inte har samma ingredienser som påstéerna från Holland. Den terapeutiska skillnaden är stor.

Pitta-te från Markaryd är dessutom ett ama-reducerande te, renar lever, galla och blod. kan användas som detox-te. Och kan användas utan att det stör Vata eller Kapha.

Gynnar förbränningen lever, galla, tunntarm, vilket i sin tur gynnar den nedåtgående Vatarörelsen i tjocktarmen, så att överskottseld (pitta) rensas ut genom tarmen och inte cirkulerar.

Varma hälsningar
Lennart Eriksson

Nya hälsorådgivare - Produkter för säsongen - Ny bok

Vårens nya hälsorådgivare

  • Birgitta Frogner-Andersson, Karlskoga 0704-323 652
  • Anita Segergren, Alingsås 0705-611 817
  • Ingegärd Brandin, Stenungsund / Stora Höga
  • BraRos Hälsa 031-322 0728
  • Therese Börjesson, Vara 0708-102 673

Produkter som kan vara bra i värmen

Alla produkter som heter Pitta-Balans (te, aromolja, krydda, massageolja, hudkräm, musik)

LCHF – lågkalori och fettfri – har det med Ayurveda att göra?

Teorin om lågt kolhydratintag och fettrik kost för övervikt och diabetes har blivit populär de senaste åren. Många har hört av sig och frågat vad Ayurveda anser om detta. Begreppet fettsnål existerade inte, light-produkter existerade inte heller. Om vi går tillbaka i tiderna när den ayurvediska kunskapen formades var livsförhållandena helt annorlunda än dagens.

LCHF – lågkolhydrat- och fettrik kost.

Ur ayurvedisk synpunkt är fett viktigt och nödvändigt, det behövs för förbränningen och uppbyggnad av kropp och hormoner. Utan fett klarar vi oss inte. Inom Ayurveda poängteras också att det är viktigt att äta så att vi varken är övermätta eller hungriga. Troligen blir det lätt så att den som inte äter fet mat kommer att äta en större mängd kolhydratrik mat för att känna sig mätt, och det kan innebära att matintaget blir större än lämpligt för vikten. Stora mängder kolhydrater kan utsätta kroppens naturliga balans för påfrestningar.

De stora mängder vitt mjöl och vitt socker som finns idag, fanns inte tillgängligt förr i tiden, och därför finner vi i ayurvediska texter inget om att man inte ska använda det för mycket. Det löste sig naturligt. Ett ayurvediskt recept för diabetiker är dock att man ska gräva diken i öknen. Tolkningen är att fysiskt arbete är väsentligt, och utför man det arbetet i öknen kommer där inte att finnas tillgång på mycket mat, och heller inte på onyttig mat.

LCHF-kost (Low Carbohydrate High Fat) stämmer alltså rätt väl med vad vi förstår Ayurveda idag skulle anse som nyttig kost, för friska, för överviktiga, för diabetiker och andra.

I sammanhanget kan vi rekommendera boken Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt. Den säljs i internetbokhandeln för 159 kronor. Vi tycker det är en värdefull bok, om än kontroversiell, och har tagit hem några exemplar och säljer dem för 145 kr.

Socialstyrelsen och dess motsvarigheter har i flera årtionden rekommenderat fettsnål kost med light-produkter. Matrevolutionen ifrågasätter kraftfullt och med vetenskapliga belägg denna rekommendation. Andreas Eenfeldt visar att den istället lett till ökad fettma och större diabetsproblem. Det verkar som om han håller på att få rätt, och Socialstyrelsen sakta ändra sig.

November 2010

Produktnytt

Classic Ayurveda Shampo

Detta shampo är vi mycket glada för. Det är milt och effektivt, med amalaki, neem och andra ayurvediska örter. Med ekologisk mandelolja Det är certifierat som kontrollerad naturkosmetik med den märkning (BDIH, kontrollerad naturkosmetik) som används av Dr Hauschka, Weleda och andra kvalitetsföretag. Troligen är detta det bästa ayurvediska schampo som finns på marknaden. Ger ett behagligt skum. En erfarenhet är att det inte behövs balsam efter, Vata-håret blir mindre flygigt.

Classic Ayurveda Shampo 200 ml 98 kr
Det finns också After Oil Shampo – när du först masserat hårbotten med olja. Detta schampo gör det enkelt att få bort överflödig olja utan att använda mycket schampo och att håret torkas ut. Massera in shampo utan vatten, och skölj först därefter igenom med vatten.

Classic Ayurveda After Oil Shampo 200 ml 98 kr
De som provat dessa två shampon är mycket nöjda och säger att håret går lätt att kamma ut, det håller formen bättre, håret känns rent länge samt att torrhet i hårbotten har försvunnit. Mycket prisvärda shampon.

Classic Ayurveda Hårolja

För hår och hårbotten. Vatareducerande. Massera in på kvällen. Kan även sitta kvar över natten och tvättas på morgonen. Sesamolja med amalaki, bringraj, brahmi och kalamus. BDIH-certifierat.

Classic Ayurveda Hårolja 100 ml 80 kr

Tack

Vår nya webshop tycks ha sina barnsjukdomar. Vi försöker med vår leverantör få den att bli så bra som möjligt, och tackar er som hör av er när ni inte kommer vidare i beställningen. Tänk på att om du inte använt just den webshopen tidigare, så betraktas du som ny kund, och måste skapa ditt eget användarnamn och lösenord.

Kundinformation Oktober 2010

Den Vata-dominerade årstiden närmar sig

Vata kännetecknas bland annat av vind och rörelse, och den här årstiden upplever vi också mer blåsiga dagar, tilltagande kyla och de torra löven börjar falla av. Den tiden är en naturlig viloperiod för växtligheten och även för oss människor. Vila är ett viktigt sätt att återställa balans och återfå den energi vi spenderar, inte bara fysiskt utan även mentalt.

Behandlingar i Kerala i Indien

Den tid vi har det kallt och blåsigt är det många som vill byta ut detta mot några veckors välgörande behandlingar på Rajahs kliniker. Se mer om detta på vår nya sida: www.ayurveda-resor.se

Kundinformation juni 2010

Sommaren är Pitta-årstid.

Nu verkar det som om årets version av våren inte var så varm som vi önskat, och nu går vi in i Pitta-perioden som ska vara den riktigt varma årstiden. Vanligen räknar man Pittasäsong från cirka midsommar, när marken och vattnet blivit varmt. Perioden når sin kulmen i augusti och varar sedan fram till Vata-säsongen kommer och avlöser med frost och snö.

Produktnytt – Kokos-grädde (Coconut-cream). 

En utmärkt produkt för Pitta-årstiden. 100% ekologisk kokos, innehåller ingenting annat. Som kokosmjölk men i fast form och mer koncentrerad. Kan användas i soppor, gröt, desserter och annan matlagning. Det står på dem att de ska förvaras i kyl efter öppnande. Vi har dem själva i rumstemperatur och det går fint, annars blir den så hård. Beror förstås på hur länge man tänker ha dem, vi äter upp vår fort. 300 gram, 48 kr. 

Svalkande sommardryck

Vårt Pitta-Balans te passar naturligtvis bra under denna säsong, och du kan koka en liter åt gången och ha det att dricka avsvalnat.

Svalkande massageolja

Så här säger ett par kunder om Pitta-Balans Massageolja.

Har varit bra för min hud, eksemen försvann. Ingen annan massageolja har känts så bra. Nina

Jag har aldrig haft någon olja som är så bra för min hud som denna Pitta-Balans Massageolja. Huden blir så mjuk och skön, en suverän sammansättning. Dess-utom blir min mamma så lugn av Vata-massageoljan när jag masserat hennes fötter. Lars

Tack ni som i olika sammanhang berättar om era erfarenheter.

Kundinformation mars 2010

Nya hälsorådgivare

Vi välkomnar nedanstående hälsorådgivare som den senaste tiden har utexaminerats i Varberg, Göteborg och Luleå.

Efter hand som de kommer igång med sin verksamhet finner du deras telefonnummer på vår lista över hälsorådgivare, http://www.ayur-veda.se/halsorad.php

  • Magdalena Eriksson Kalix
  • Maria Alveblom Luleå
  • Maud Östling Luleå
  • Leja Jansson Umeå
  • Maja Tellegård Umeå
  • Helena Holm Borlänge
  • Lena Wenngren Borlänge
  • Pia Jonsson-Ludvigsson Filipstad
  • Gunilla Larsson Örebro
  • Fredrik Grönqvist Alingsås
  • Anna Lilja Alingsås
  • Elisabeth Thuresson Uddevalla
  • Kerstin Bengtsson Kungsbacka
  • Katarina Ödman Göteborg/Styrsö
  • Susanna Johansson Frillesås

Januari 2010

Vi får frågor om parabener i våra hudvårdsprodukter.

Helst skulle vi vara fri från konserveringsmedel, och utan konserverings-medel möglar en hudkräm ofta inom 14 dagar. Parabener är sedan lång tid använda som livsmedelstillsats, i marmelad, sylt och mycket annat, och vi betraktar dem som en förhållandevis bra kompromiss. Helén arbetar på att finna bra ersättningar som fungerar utan att försämra produkternas egen-skaper på annat sätt.

Vata- Pitta- och Kapha-Hudkrämerna är utan parabener liksom Aloe-deo.

December 2009

Produktinformation

Socker som inte är syrabildande. Det är mycket vanligt att kost och livsstil skapar översyrlighet i kroppen. Sharkara, det ayurvediska sockret, har ett unikt pH-värde. I Tyskland har

man undersökt olika sorters socker, och funnit att vanligt raffi-nerat vitt socker har pH på ca 4,6. Kandisocker har pH ca 4,7. Ayurvediskt Sharkara-socker har däremot ett pH ca 6. Det är välgörande för Pitta-personer och andra som lätt blir ”sura”

vid obalans, särskilt av mycket socker 

Strösocker Kandisocker Sharkara

Skillnaden i pH-värde beror på att Sharkara inte är syrabehandlat, innehåller inte s k invertsocker. Sharkara är inte färgat utan har sina naturliga färgämnen och innehåller dessutom ca 10 gånger så mycket mineraler (kalcium, magnesium m fl). 500 gr 49 kr

Nyheter

Amalaki Karameller

Tillverkade med Sharkarasocker med amalakikoncentrat, limejuice, ingefära och naturligt akacia-extrakt. De har en uppfriskande, fräsch och ren smak är några av de spontana kommentarerna. 50 gr 34 kr

Gurkmeja stärker cellväggarna

I kanalen Vetenskapsradion rapporterades nyligen att gurkmeja gör cellerna mer motståndskraftiga.

Läs mer på www.sverigesradio.se

Det finns många påståenden om att gurkmeja är nyttigt eller bra mot sjukdomar, och naturligtvis får vi inte påstå något sådant - vi säljer gurkmeja endast för att det är en krydda :-)

Ekologiska téer och kryddblandingar

Under flera år har vi tillverkat våra téer och kryddor med huvudsakligen ekologiska råvaror, men ibland har det varit svårt att få tag på alla ingredienser. Nu har vi lyckats med det. I fortsättningen kommer våra lösviktstéer för Vata, Pitta, Kapha och Kvinno-Balans att vara helt ekologiska, och samma med våra kryddblandningar för Vata, Pitta och Kapha.

Oktober 2008

Samarbetet med Rajah-klinikerna fortsätter

Vi noterar med glädje att många upptäcker de välgörande effekterna av längre tids behandling.

Läs mer på www.ayur-veda.se/behandlingar.php

Tidigare Nyheter februari 2008

Ayurvediska behandlingar i Indien

Rapport från Maivors vistelse på den hälsoklinik vi börjat samarbeta med. Läs mer på
www.ayur-veda.se/behandlingar.php

Vi får ofta frågor om vart man kan åka för att få bra ayurvediska behandlingar i Indien. Antingen för allmänt välbefinnande eller för att kurera sjukdomstillstånd, eller rehabilitering vid stress och utmattning, där Ayurveda har mycket att erbjuda.

Maivor Stigengreen har varit i Indien många gånger sedan premiärturen 1980. Hon har träffat många läkare och besökt flera kliniker. Här är hennes erfarenhet av tre veckor på Rajah Ayurvedic Hospital i Kerala i dec 2007. Deras chefsläkare Dr Sreeraj besökte oss i Markaryd under hösten.

Här ser du innehållet i rapporten som följer.

  • Syftet med resan
  • En som fått sin första behandling
  • Vilka behandlingar är bäst för dig?
  • Hur ser en dag ut på kliniken?
  • Vad är det för slags behandlingar?
  • Hur ser det ut på klinikerna?
  • Hur är det med språket?
  • Vad kostar det?
  • Vad ingår i priset?
  • Hur tar man sig dit?
  • Andra som varit på Rajah
  • Om du vill åka dit – vad är nästa steg?

Läs fortsättningen på
www.ayur-veda.se/behandlingar.php

Se också www.ayurveda-resor.se

Tidigare Nyheter November 2007

Produktnytt

Ny bok: Evas frestelser – livets goda

En vegetarisk kokbok anpassad till nordiska förhållanden. Utmärkt också för den som är ovan vid att äta och laga vegetarisk mat. Exempel på hur du kan anpassa pålägget på mackan efter årstiderna. Introduk-tion till Ayurveda och ayurvedisk syn på mat och viktproblem samt hur du balanserar Vata, Pitta, Kapha. Många färgfoton. Över 100 sidor, ca 180 recept och menyförslag. Bokhandelspris 298:- Vårt pris 225:-

 

Behandlingar på hälsoklinik i Indien

Under årens lopp har intresset ökat för möjligheten att få mera omfattande ayurvediska behandlingar på klinik. Vi har under hösten haft besök av Dr Shreeraj, chefsläkaren på Rajah Ayurvedic Hospital i Kerala, Indien och klinikernas vd, Mr Zuhin.

De erbjuder behandlingar för

  • att behålla och stärka det allmänna välbefinnandet
  • återhämtning vid stressrelaterade tillstånd och smärtor
  • sömnstörningar
  • led-muskelstörningar, astmatiska-allergiska besvär, psoriasis, eksem, viktproblem och matsmältningsstörningar
  • neurologiska tillstånd i samband med stroke, MS, Parkinson m m
  • syn- och hörselbesvär, t ex tinnitus
  • hormonella obalanser

Samarbetet innebär att vi fungerar som din länk vad gäller praktisk förberedelse inför behandlingen och resan. Vid behov ges möjlighet till uppföljning efter hemkomsten. Detta är en gemensam önskan från både kliniken och oss för att gästerna ska få största utbyte av vistelsen även efter att de kommit tillbaka till vardagen hemma. Maivor Stigengreen kommer att vara på deras kliniker under december och är tillbaka i Sverige i slutet av januari. För dig som inte vill resa ensam, kommer vi att medverka till att samordna resedatum med andra.

Se
www.ayurveda-resor.se
www.ayurvedichospital.com 

Tidigare Nyheter Sep 2007

 

En gammal nyhet som fortfarande är aktuell:

BOT-avdrag för förebyggande och alternativ vård

Christina Doctare skrev på SvD-Brännpunkt den 13 februari 2006 att hon föreslår ett BOT-avdrag på 35.000:- i självdeklarationen för att reparera en risig kropp, på samma sätt som det funnits ROT-avdrag för att reparera en risig kåk. Hon föreslår också momsfrihet, och räknar med att det kan öka sysselsättningen inom alternativmedicinen, vara en stor samhällsvinst och skapa 20.000 nya jobb. Vi har också sett insändare som tar upp och kommenterar detta ämne. Läs hela artikeln på http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_11816317.asp

Varma hälsningar från Markaryd
 

 

Ayur-Veda AB e -post: info@ayur-veda.se Postgiro: 77 27 96-9
Box 78 Fax: 0433-10492 Bankgiro: 5450-4915
285 22 Markaryd Tel: 0433-10490