April 2017
Årstiden
Från snösmältning till Midsommar – det är ungefär tiden då Kapha dominerar.
De klassiska Kapha-egenskaperna är stabilitet och sammanhållande. Det är också det kalla och fuktiga elementet i naturen liksom i våra kroppar, och det kan även sätta sina spår i våra sinnen. Under vintern ackumulerar kroppen torrhet och kyla. När våren och regnen kommer smälter snön, och marken blir blöt och lerig/slemmig. På motsvarande sätt kan våra kroppar producera mer slem, och det är den tid vi kallar allergi-säsong. Slembildning och svullnad är typiska tecken på Kapha-överskott.
Kapha är också elementet som tar det lugnt, Kapha är ”trögrörligt”. Får vi då för mycket av Kapha, som är så lätt i denna Kapha-dominerade årstid, så blir vi lätt tunga i både kropp och sinne.
Det är nu vi också ska ta vara på en uppvaknande sida i naturen. Fåglarna kommer och vi får våra vårkänslor. Det är tiden för lövsprickning och så småningom även pick-nick i det gröna.
Liksom alla doshorna (Vata, Pitta och Kapha) har denna årstid sina fördelar och sina utmaningar. Det gäller att leva i harmoni med naturens ändringar.
Årstidens tips – Detox efter vintern
Den mat naturen ger oss i denna årstid, och det vi bör välja är det lätta, lättsmälta, spröda groddar. Undvik så långt det går feta produkter, alldeles särskilt ost. Välj i så fall hellre färskost. Sallader, frukt och bär är renande för kroppens kanaler.
Av sädeslagen kan du välja de glutenfria. Majs, hirs, och bovete är samtliga Kapha-reducerande. Naturligtvis är också de flesta grönsaker Kapha-balanserande. Om vi ska nämna några blir det groddar, paprika, gröna bönor, vitkål, morot, blomkål, selleri, ärtor, spenat. Undvik eller minska ned det röda köttet, välj kyckling, lamm och fisk.
Smakrik mat och smakvariation i en måltid är viktigt för att en måltid ska kännas tillfredsställande. Kryddor är de allra flesta på ett positivt sätt stimulerande för förbränningen. Säsongserbjudanden nedan på Spiskummin och Ingefära som stimulerar förbränning och Gurkmeja som motverkar inflammation.
Under våren är det vanligt att tanken på viktminskning vaknar. Det passar alldeles utmärkt då det är den naturliga tiden att rena kroppen. Om du är en person som uppskattar fasta är det denna tid som är rätt – och samtidigt vill vi påminna att fasta inte passar för alla. En Vata-person eller person med Vata-obalans ska i allmänhet vara försiktig med fasta. Kapha-personer, däremot, kan ha god nytta av det.
Det billigaste ayurvediska tipset för rening är att du en gång i timmen under dagtid dricker dricker ½-1 glas varmt vatten. Det stimulerar förbränning och bortforsling av slaggprodukter. Ännu bättre om du gör en termos med Kapha-Balanserande Te.
Ett annat mycket billigt ayurvedatips är att du går och lägger dig i tid, helst senast 22, men naturligtvis med rimliga undantag och flexibilitet. Att vara uppe sent skapar obalans i både Vata och Pitta. Sov heller inte för länge, helst gå upp vid sådär 06. Att sova efter 07 skapar Kaphaobalans. Att flytta sin sovtid så att du sover 01-09 är ett utmärkt sätt att skapa obalans i alla tre doshorna!
Vill du stimulera förbränning i matsmältningskanalen och kroppens övriga vävnader är Ayu 51 Yogaraj Guggulu en suverän rasayana. Den är renande, uppbyggande och även utmärkt vid led- och muskelbesvär.
Ytterligare ett verktyg i Kapha-tid är Garshan-vantar, råsidenvantar för självmassage som stimulerar frigörning av slaggprodukter i ett av kroppens största organ – huden. Och varför inte Kapha-Balans Massageolja?
Nästäppa? Ayu 29 Näsolja.
Noomi, Zaira, Birgit och Lennart
Mars 2017
Årstiden
Efter en ”vinter” som här i söder varit märklig är det lite svårt att vara säker på vilken ayurvedisk årstid vi befinner oss i. Minus 10 grader i sydsverige och plus 12 i Lappland i mitten av februari. Vi räknar värmen som ett undantag, och kallar det trots allt för vinter.
Ur ayurvediskt perspekiv är årstiden eller säsongen Vata som nu gradvis övergår i Kapha. Både Vata och Kapha är kalla element, där Vata är den kalla torra årstiden, och Kapha den kalla fuktiga. Vilken av dem gäller?
I en sådan situation får du bedöma årstiden utifrån hur det är där du bor. Nästa avgörande är då hur du själv mår, och om du upplever att du har problem med Vata eller med Kapha.
Vata-obalans: Känner du att du har trög och torr avföring, sover dåligt / oroligt eller har värk i leder och muskler så är det troligt att du tenderar att ha en Vata-obalans.
Kapha-obalans: Är din avföring seg eller slemmig lutar det åt Kapha-obalans. Känner du dig tung och trög, ligger helst kvar i sängen eller på soffan, har slem i luftvägarna eller har samlat på dig tyngd känslomässigt eller viktmässigt? Då är det mer troligt att du har överskott i Kapha.
Årstidens tips för Vata
Varm mat, kryddrik och gärna saftig mat, t ex gröt, soppor och grytor är rätt för att balansera Vata. Undvik torr och kall mat. Värme, ro och stillhet är också vatabalanserande. Men glöm inte daglig fysisk aktivitet. Själva tar vi helst en daglig promenad på en timme.
Årstidens tips för Kapha
Varm och kryddrik mat, omväxling och aktivitet. För en Kapha-person är det bra att kroppen dagligen blir på gränsen till svettig. Under Kapha-tid ännu viktigare. Har du obalans, undvik eller minska på mjöl- och mjölkprodukter. Har du ett sötsug? Prova att lösa upp en tesked gurkmeja och lite svartpeppar i ett glas varmt vatten. Det kan motverka sötsug och är renande.
........
.........
........
Ayurvedabehandlingar på Rajahs kliniker i Sydindien
De populära Rajahklinikerna höjer till höstsäsongen priserna – och bokar du senast 1 april gäller de gamla priserna för hela höst- och vintersäsongen.
Ny kursledare i Helsingborg
Jenny Green håller nu Ayurveda Egenvård. Ring Jenny på 070-85 64.
December 2016
Årstiden
Redan i början av november gjorde Vata sitt intåg. Frostnätter, minusgrader och lövfällning. Hela naturen går i vila. Vata kallas också för Vayu, vilket kan översättas till vind, ett annat karäktäristiskt tecken på årstiden.
Den tid vi nu har framför oss i cirka fyra månader, fram till snösmältningen, är Vatas årstid.
Årstidens tips
Vila, Värme och Vätska.
Vinden, Vayu, är rörelse, och denna årstid balanseras med stillhet och vila. Lugn och ro är liksom värme de naturligaste sätten att motverka överskott av Vata inom oss. Tjocktarmen är Vatas huvudsäte, den ska dagligen tömmas. Se över din livssituation och dina vanor så du slipper trög tarm. Går det inte lätt så titta nedan på erbjudanden, Ayu 33 Trifala säkerställer att sakerna kommer ut i rättan tid. Öronen är ett annat viktigt Vataorgan, och det är en plats där vind och kyla inte ska beredas tillträde – mössan på alltså.
Vila och ro är rätt för årstiden, men försumma därför inte daglig rörelse och motion, det håller kroppens kanaler i trim.
Sommarens sallader lockar inte, det är nu vi behöver varm och smörjande mat, gärna en fet gräddig sås. Värmande kryddor såsom ingefära och spiskummin. Se erbjudanden nedan. Att dricka kalla drycker till måltider blir ett sätt att släcka förbränningen, så särskilt under Vata-tid dricker vi gärna kokt vatten till maten och mellan måltiderna.
Kaffe, är det också värmande? Dessvärre har kaffe med sin stimulerande verkan en Vatahöjande effekt, och det vore bättre med örtte. Förslagsvis Vata-Balanserande te. Se erbjudande nedan.
Oljemassage är bra alla årstider, och kanske allra viktigast under Vata-årstid. Det värmer, aktiverar och stimulerar kroppens egen rening. Det är också en tid som du kan vara i stillhet med dig själv, komma nära din egen kropp och bli mer medveten om dig själv, rent av en meditativ stund. Oljemassage stimulerar bl a hormonsystemet, förbättrar matsmältning och sömnkvalitet. Du kan göra det på morgonen eller före sänggående. Har du inte gjort det förr så står det instruktioner på flaskan. Se erbjudanden nedan.
Vinterkryddor
Kanel och ingefära hör till julen, och det är värmande kryddor som hjälper förbränningen. Till vinter och kyla kan du krydda med grönpeppar som omväxling. Går bra i matlagning och i en gräddig sås. Finns både torkad och inlagd i livsmedelsaffärer, vi gillar den skarpt. Färgsätt eventuellt med gurkmeja.
Har du frågor kring din hälsa kontaktar du en hälsorådgivare. Se http://www.ayur-veda.se/halsorad.php
Av våra övriga produkter väljer du bland dem som heter Vata-Balans (te, massageolja, aromolja, hudkräm, krydda och musik).
Ayurvedabehandling på Rajah i Indien
Vill du fly den svenska vinterkylan, få en rening och samtidigt bygga upp dig själv rekommenderas en behandling på Rajahs kliniker i Kerala. Läs mer på www.ayurveda-resor.se
Juni 2016
Årstiden
Efter en delvis väldigt varm och torr Kapha-tid är vi nu inne i Pitta, den egentligen riktigt varma säsongen. Pitta kan översättas som eld, och vi förknippar den naturligtvis med matsmältningselden, den del som vi måsta ha. Elden är också det element som bränner bort det oväsentliga, den renar och skapar klarhet.
Säsongens sol och värme ger badvattenstemperatur och frodig växtlighet i trädgårdsland och natur.
Tiden fram till september-oktober (lite beroende på i vilken landsände du bor) dominerar Pitta, och når sin kulmen under rötmånaden, dvs den tid där fukt och värme är som mest påtagligt.
Får vi för mycket av det goda kan Pitta leda till irritation i olika former. Det kan vara irriterat i tarmen, halsbränna eller magkatarr. Allergi yttrar sig också i form av irritation, klåda eller rinnande slemhinnor. Det senare är egentligen inte ett Pitta-symptom, utan kroppens försvar att med vätska dämpa det som blivit överhettat. Överskott på Pitta kan dessvärre leda även till irritation i humören, man tänder på kortare stubin.
Årstidens tips
Svalka och Avkoppling
Denna tid äter vi hellre kalla sallader än varm ärtsoppa, helt naturligt och ayurvediskt. Vi äter utomhus, kanske grillar, och om vi har möjlighet vid stranden. Ledorden för årstiden är Svalka och Avkoppling. T ex bada i naturligt vatten, sitta i skuggan under de varmaste middagstimmarna. Vi undviker ansträngande sporter i solsken.
Kosttips
Generellt är detta årstiden för grönsaker, frukt och bär. Squash, olika typer av gröna salladsblad, gurka och saftig frukt som päron är Pitta-balanserande. Drick avsvalnat Pitta-te, blanda gärna med citron, mynta eller citronmeliss. Eller prova gurkvatten: lägg tunna skivor gurka i en tillbringare, rör om och låt dra.
I stort sett alla frukter och bär som är röda – Pittas färg – höjer Pitta. Dessvärre hör både tomater och de goda jordgubbarna dit, ät dem med måtta. Rött kött, ja det hörs på färgen, är mer Pitta-höjande än ljust kött och fisk. Naturligtvis passar alkoholhaltiga drycker inte bäst denna årstid.
Kryddning i Pittatid
Koriander är en utmärkt pittabalanserare. Mal den själv så kommer aromen fram på ett mycket kraftfullare sätt. Blanda den i gryträtter eller woka. Gärna tillsammans med gurkmeja. som är pittabalanserande genom att den motverkar inflammation. Chili är dock både uttorkande och värmande, den undviker vi i Pitta-tid. Vill du ha starkare smak använd hellre färsk ingefära.
Säsongspriser på kryddor se nedan.
Mer om allergi
Nu är det hösnuvans stora tid. Undvik värme. Undvik socker i alla former och minska på användningen av mjölkprodukter.
Ett kallbad eller en sval dusch kan hjälpa. Prova annars att spola handleder och fotleder med kallvatten, det kan dra ned hettan och minska en hösnuva. Är det 32 grader och solsken vet jag en person som gick ned i en sval källare och lade sig på golvet – det hjälpte.
Vi önskar dig en skön Sommar
Noomi, Zaira, Dorte, Birgit och Lennart
Oktober 2015
Årstiden
Vata, den kalla årstiden, är i antågande. Pitta som huvudsakligen är sommarmånaderna, har dock inte helt övergivit oss, vi ser åtminstone i söder hur Pittas eld klär träd och buskar i rött som ett avsked. Det finns inget datum för när Vata tar över efter Pitta, det sker gradvis och de klassiska tecknen är naturligtvis lövfällning och frostnätter.
Pittas varma fukt övergår i Vatas torra kyla. Därtill har vi vinden, Vayu, som i Sanskrit är ett annat namn för Vata. Vind kyler och torkar, både till kropp och själ.
Årstidens tips
Vila - Värme - Vätska
Torr och kall gör att kroppens kanalsystem fårr ett tyngre arbete, vi behöver yttre fysisk värme och vi mår väl av att få hjälp med det inre förbränningssystemet, i magtarmkanalen lika väl som ut i varje cell, för att t ex undvika tröghet i tarmtömning eller stelhet i leder och muskler. Ayu 1 Chyavanprash stärker förbränning i matsmältning och i samtliga vävnader. Ayu 57 Shallaki bidrar till att lindra stelhet i leder och muskler, särskilt artros. Ayu 33 håller magen i rörelse.
Det är tiden att sitta inne i värmen, undvika vind och kyla, stillhet balanserar den rörliga aspekten i Vata. Självmassage med varm olja hjälper inte bara mot torr hud, det ärr stimulerande för hormonsystemet och upplöser lagrade gifter. På tallriken har vi helst välkryddad, lite fetare och såsrik mat, och utomhus är vi naturligtvis klädda förr väderleken.
Motion stimulerar förbränningen och håller kroppens kanaler i trim, så glöm inte att röra på dig, helst i naturen.
Juli 2015
Pitta – den varma årstiden
Nu har värmen kommit, äntligen. Detta är tiden när allt i naturen värms, våra kroppar och våra sinnen. Även de dagar som emellanåt blir kalla (Vata eller Kapha) eller blåsiga (Vata) är under den Pittadominerade årstiden, och det är huvudsakligen Pitta som influerar både natur, kropp och sinne.
För att undvika att det blir för mycket av detta sköna goda är det ibland bra att undvika sådant som skapar överhettning. Fräscha sallader, gurka, mogen saftig frukt som melon, körsbär, grapefrukt och päron och svalkande bad i naturliga vatten passar bättre. Blir det för mycket av det heta kan det uppstå både kroppslig och känslomässig irritation. Sur mage och allergi är några exempel. Allt som skapar värme bör intas med måtta, inte bara solsken utan även alla sura och starka smaker (vartill även alkohol räknas). Nästan allt som är rött ökar Pitta om det tas i stor mängd – rosenblad är ett undantag. Minska på syrade mjölkprodukter, peppar, lök och vitlök. Krydda med mynta, fänkål, färska korianderblad och anis. Cocos är också Pittabalanserande. Glöm inte att dricka under de heta dagarna.
Se även förra årets Pitta-text alldeles nedan, råden gäller varje Pitta-säsong
Juni 2014
Årstiden
Vi närmar oss årets Pitta-period. Eld är det karaktäristiska för Pitta. I naturen som sol, dvs den kraft och energi som är grunden för så mycket av all transformation som sker i kropp, sinne och natur. Agni är den ayurvediska beteckningen på denna eld, den inre förbränningslågan, matsmältningslågan, och den har sitt huvudsäte i tunntarmens övre del, tolvfingertarmen. Det finns flera Agni, och det viktigaste kallas Jathar Agni. Med andra ord kan man beskriva den som de hormoner och enzymer som spjälkar och bryter ned det vi stoppar in i munnen. Vid Midsommar, ungefär, lämnar vi den kalla fuktiga Kapha-säsongen. Gradvis övergår vi till sommar med Pitta (värme och fukt) som dominerande kännetecken. Det är först nu som jordar och sjöar blivit ordentligt uppvärmda, det är nu det växer som bäst i naturen och utomhus bad blir härligt uppfriskande, för övrigt en alldeles utmärkt Pitta-balanserande sommaraktivitet. Agni är också den eld som förbränner slaggprodukter (Ama) och renar kropp och sinne. Pitta är alltså en viktig del i våra liv, och inte minst märker vi det i glädjen över att solen tittar fram och värmer oss.
Mer
En välfungerande Jathar Agni (den grundläggande Agni) är förutsättningen för våra liv. Det är grunden för att sedan olika ”assisterande” Agni ska fortsätta transformationen och se till att samtliga vävnader förses med den näring som är förutsättning för ett gott liv. Enligt Charaka (en av de ayurvediska urkunderna) kommer den person som har en Sama Agni (balanserad matsmältning) att ha välnärda kroppsvävnader, attraktiv utstrålning, styrka, vitalitet, entusiasm och en god hälsa i kropp och sinne.
Den som har ett kvarvarande Kaphaöverskott får lätt en trög matsmältning (Manda Agni). Det ger varken kropp eller sinne näring av den kvalitet som behövs. Vävnaderna kommer då gradvis att gå från hälsa till ohälsa.
När Vata kommit ur balans kan den också påverka Pitta till att bli mer oregelbunden (Vishama Agni). Liksom Manda Agni leder det till att näringskedjan fungerar otillfredsställande. Problemen kan vara förstoppning, gasbildning och kolik.
Sedan kommer situationen där Pitta-årstiden kombineras med ett Pitta-överskott. Detta överhettade tillstånd (Tikshna Agni) kan beskrivas som att den balanserade matsmältningselden har övergått i en okontrollerad eldsvåda. Kännetecknen kan vara konstant hunger, våldsam hunger, brännande mage, torrhet i munnen och stort behov av vätska.
Har du tydligt råkat ut för något av dessa tre obalanserade tillstånd vill jag helst rekommendera en personlig hälsokonsultation – var finns det?
Årstidens tips
Eftersom Pittas kännetecken är värme så är det viktigt att inte få för mycket av det goda. Att bränna sig i solen är uppenbart en risk. Denna värme fortplantar sig ju också till kroppens inre organ som kan komma i obalans, och det är denna årstid lämpligt att undvika allt som är hettande. Naturligtvis brännande chili, alkohol och i stort sett alla produkter som är röda. Lagrad ost och andra smaker som är starka höjer också Pitta. Som ett intressant undantag är ingefära – i måttliga mängder, och helst färsk – balanserande för både Vata, Pitta och Kapha. Det är inte under sommaren du längtar efter en värmande soppa. Nu är tiden för fräscha sallader, frukt och lättsmält mat.
Mer
Svalkande aktiviteter passar bra, och att ha semester denna tid förefaller självklart ayurvediskt. Det är under den varmaste tiden som du vilar. Sitter i skuggan och minskar ned fysisk och mental aktivitet. Tar ett svalkande dopp hellre än spelar tennis i stekande sol.
Välj gärna smaker som har bitterhet i sig, det är bra för levern och gallan, klassiska Pitta-organ. Minska på starkt, salt och sött, men kom ihåg att för att en måltid ska kännas tillfredsställande behövs samtliga smaker.
Prova yoga en kvart om morgonen, det är ganska ansträngningslöst, och med tiden ger yoga dig bättre kropp och sinne. Läs mer om den nya yogaboken nedan.
Av våra övriga produkter för säsongen väljer du bland dem som heter Pitta-Balans (te, massageolja, aromolja, hudkräm, krydda och musik).
Gurkmeja - inflammationshämmaren
Gurkmeja, den gula kryddan som ingår i ”Curry” (som betyder kryddblandning) är kraftfullt inflammationshämmande. Tag den med vatten, honung – eller naturligtvis i matlagning.
April 2014
Årstiden
Enligt almanackan är vi nu på väg ur den frusna och torra Vata-tiden och in i Kapha. Fortfarande har vi det kallt, men Kapha står också för det fuktiga. Så här i växlingen kan det vara varmt på dagen och minus på natten, en förrädisk tid när man ska klä sig passande. Och uppe i norr snöar det fortfarande.
Ur det ayurvediska perspektivet går vi nu en tid till mötes där det som ”frusit eller torkat fast” (ska naturligtvis tolkas bildligt) i våra kroppskanaler ska tinas upp och transporteras bort. Det feta som var bra under Vata-perioden kommer för en del att övergå till slem, kanske som en del i reningsprocessen.
Kapha står också för det stabila, långsamma och tunga – egenskaper som är bra när de är i balans. Under Kaphatiden ger naturen oss mer av de kalla, tunga och långsamma influenserna, och det är den tid som det kan bli stagnation i shrotas, kroppens kanaler.
Eventuellt tycker vi att solen värmer oss, och jämfört med Vataårstiden har det naturligtvis blivit mycket varmare, men ändå är det kyla som dominerar. Särskilt i marken, men kylande vindar kan också överraska oss i början av Kaphaperioden. Ur ett ayurvediskt perspektiv ligger kylan från Vata- och Kaphaperioderna kvar i mark och sjöar ungefär fram till Midsommar, då det blir mer lockande att svalka sig i vågorna.
Årstidens tips
Denna tid på våren och försommaren är reningens och utrensningens tid. Vi rör oss hellre mot mindre av det feta i maten, och mer av det lätta fräscha.
Kaphas egenskaper är också tyngd och stabilitet. Det innebär att vi för att undvika obalanser ska minska på livsmedel som ger för mycket tyngdkänsla. Gräddsåsens tid lämnar vi nu bakom oss och ser hellre fräscha grönsaker, groddar och andra primörer.
Naturen har sin snösmältning och vårflod, vi människor behöver hjälpa till genom att välja rätt kost och aktivitet. För den med allergitendens är det redan hög tid att minska på slembildande livsmedel, alldeles särskilt på ost och andra mjölkprodukter. Produkter för att stärka luftvägar är Ayu 22 och Ayu 23, se erbjudanden nedan.
Vad gäller smaker är starkt, strävt och bittert de som balanserar Kapha. Och det är viktigt att till varje måltid ha med alla smaker, det gör att naturlig mättnadskänsla lättare kommer, och man undviker att överäta. Färsk eller torkad ingefära, spiskummin och om du har en Kapha-konstitution eller Kapha-obalans kan till och med lite chili vara rätt. Färskt ingefära kan första ögonblicket på tungan verka brännande, men när ingefära kommer ned i matsmältningen är den stärkande för alla tre doshor, och är en utmärkt krydda i Kapha-årstid. Varm mat är att föredrag under Kapha-årstid, fräscha sallader kommer mer vid Midsommartid.
Utrensande produkter är Ayu 33 Trifala och Ayu 51 Yogaraj Guggulu – en bra kombination för denna årstid.
I reningens årstid är det naturligtvis bra med motion i friskluft. Det ger dig dagsljus och naturliga D-vitaminer. Yoga är ett annat lämpligt alternativ, om du inte redan använder det. T ex en kvart om morgonen, det är ganska ansträngningslöst, och med tid ger yoga dig bättre kropp och sinne.
Ny hälsorådgivare i Skellefteå
Ann-Sofi Wincent i Skelleftehamn tel 070-610 9493, www.lifewings.se
Noomi, Birgit och Lennart
Januari 2014
LCHF och Ayurveda
Du hör förmodligen liksom vi mycket om kost, LCHF och 5:2. Många kunder är lyckliga över LCHF, andra förfasar sig över köttätandet. Vad går att kombinera med Ayurveda? Vi får mycket frågor. Här delar jag med mig av några synpunkter.
Å ena sidan–LCHF, fett och kött? Själv undrar jag om det stora kött- och fettätandet ibland överdrivs, grönsaker är ju en huvuddel av LCHF. Om du inte läst MatrEvolutionen, se Andreas Eenfeldt som skrev den på http://www.youtube.com/watch?v=FSeSTq-N4U4 på engelska.
Å andra sidan – Vegankost Jag läser också Ruediger Dahlkes Peace Food (den är på svenska), som talar varmt för att vara vegan, eller i vart fall vegetarian. Han beskriver väldigt ingående den animaliska kostens baksidor och industrins skrämmande hantering. Han är inte särskilt balanserad, vilket tar ned intrycket, men han har antagligen väldigt rätt på många punkter. Passar dig som vill ha stöd för att vara vegetarian eller vegan, för andra kan hans upplysningar vara obehagliga.
Å tredje sidan – vegetarisk LCHF Anna Hallén skrev 2011 om LCHF och olika kostinriktningar, vegan/ lacto/ovo/demi/semi-vegetarian. Anna har en hel del klara synpunkter som jag tycker är mycket intressanta, de olika kosternas brister och möjligheter. Rekommenderas varmt. http://www.annahallen.se/vegetarian-och-lchf
Läs om du vill Annika Dahlqvists kommentar på boken på http://annikadahlqvist.com/2012/05/30/lchf-for-vegetarianer-2/
Vi har just börjat läsa LCHF för vegetarianer av Pauline Demitriades – Katarina Wikholm. De verkar gå igenom mycket om fett, proteiner, baljväxter, vitaminer mm och har tabeller för vegetabilisk LCHF-basmat och tilläggsmat, samt en tabell över hur många gram av olika födoämnen som ger 5 gram kolhydrater. Cirka 75 LCHF-recept med lockande färgbilder.
Å fjärde sidan – Ett sjukt fett liv En dansk hemsida tar upp att de stora sjukdomsorsakerna, fetma och inflammation, kommer av felaktig kost, särskilt kolhydrater som tar upp mycket på ett koncentrerat sätt. http://langtfedtliv.dk/ Passar dig som vill ha stöd för kolhydratfri kost, utan att behöva kalla det LCHF. Ja naturligtvis är socker en av de största bovarna.
Ayurveda i Leksand Här läser du mer om Susanne Lindströms ayurvedabehandlingar i Siljan. http://vedicakupunktur.se/wordpress/
Vänliga hälsningar
Lennart
April 2013
Årstiden Det blir sakta varmare, eller borde i alla fall bli det. Både Kapha och Vata är kalla element, med Kapha vi får alltmer uppleva kylan som vatten istället för torr snö. Ordet Kapha kan från sanskrit bland annat översättas som kladdig, sammanhållande. Årstiden visar sig ofta som våt, regnig och lerig. Vinterns torra mark håller nu fast vattnet som gör jorden till en gegga. Naturens islossning har sina likheter med vad som sker i vår kropp och i vårt sinne, och ett av Kaphas kännetecken är slem och anhopning både i andningsorgan och matsmältningsorgan. Den torra Vata balanserar vi med det oljiga och smörjande, och nu kommer perioden när vi ska rensa ut detta som inte längre behövs. Under denna tid upplever många ökad slembildning, och allergier är bara ett typexempel på denna rening som sker i hela kroppen och även i sinnet. Får Kapha ta överhanden är de typiska obalanserna det tunga och långsamma, i kropp och sinne Vad gäller mat och dryck bör du som är känslig för Kapha-problem därför vara försiktig med allt som är tung och slembildande mat, t ex vete- och mjölkprodukter (alldeles särskilt ost, som är koncentrerad mjölk). Välj gärna rotsaker, särskilt med bitter smak, bladgrönsaker och bär, som är balanserande. Välj till matlagning grädde, som tas om hand av kroppen på ett annat sätt än mjölk. Välkryddad mat hjälper också förbränningen, och en större andel grönsaker än under vintern. T ex broccoli, brysselkål och grön paprika . Till bordsdryck och allmänt under dagen rekommenderas kokt vatten som drickes varmt, som du dricker te eller kaffe – aldrig isvatten till en måltid. Önskar du dig en allmän vårstädning rekommenderas en kur Ayu 51 Yogaraj Guggulu som stärker förbränningen i alla vävnader och Ayu 33 Trifala som stärker och renar. Hur länge varar Kapha-säsongen? Vårt långa land har varierade säsonger, och det finns därför inget datum. Naturen kommer att ha denna kalla egenskap under våren, ungefär tills sjöarna bli så varma att vi vill bada i dem, dvs ungefär vid Midsommar.
Kryddor i burk
Vår nya serie med kryddor har blivit uppskattad, nu finns även hel fänkål, 69 kr
Ögonyoga
Åsa Nyström i St Olof på Österlen har gjort en ögon-yoga-cd. Instruktiv och användbar för dig som vill stärka syn och ögon. En behaglig röst och välgjord med en avslutande avslappningsdel. 149 krHårgelé och Mörk ChokladVad har de gemensamt? Jo, de har fallit bort ur den tryckta prislistan. De som funnit Heléns hårgelé är mycket nöjda med den, och den mörka ekologiska chokladen utan några som helst tillsatser är också uppskattad. Se erbjudanden.
Ta alltid ut glädjen i förskott. Det värsta som kan hända är att du är glad i onödan. Vårliga hälsningar Lennart, Sanna, Noomi och Birgit
December 2012
Årstiden Det blir allt kallare och torrare, de typiska tecknen på att Vata tar över från sommarens varma och fuktiga Pitta. Det är nu som regnet torkar till snö. Detta visar sig olika beroende på var i landet vi bor. Det kalla gör naturligtvis att vi känner oss mer frusna och den torra luften märker många i sina torra fingrar och torra hud. En del märker att trädörrar som tidigare gick trögt nu återigen går lätt att stänga, andra märker det på att veden blivit torrare och inte ryker lika mycket – naturen visar oss olika tecken.
Årstidens tips Helt naturligt söker vi sådant som är mer värmande i mat och dryck. Kalla salladsrätter byts ut mot mer värmande, lite mer kryddor och krämiga såser. Några typiska exempel på att våra gamla traditioner anknyter till ayurveda är att vi dricker varmt vin med värmande kryddor – glögg – och vi äter kakor med värmande ingefära – pepparkakor. Ibland kommer kylan lite överraskande, och går vi kvar i våra vanor är det lätt att vi inte får tillräckligt värmande klädsel, och kylan kan ta tag i oss som en för-kylning, så det är nu det är dags att komma ihåg mammas gamla visa – tag på mössa och halsduk, och glöm inte långkalsonger.
Smält Julmaten Vi vet naturligtvis att vi inte ska äta för mycket, lika väl som vi vet att vi inte ska stanna uppe för länge på kvällarna. Och förmodligen vet vi lika väl att när det är helger är det lätt att göra undantag. Ja, livet ska ju inte vara fanatiskt, ibland behöver man bryta rutinerna. Är du också i den gruppen kan det vara en hjälp med några produkter för magen. Det är snart jul även för magen …. Ja, det kan vara svårt att stå emot frestelser under helgerna.
Helst önskar vi att du med måttlighetens hjälp håller mage och humör i gott skick utan våra tabletter.
Helggodis utan tillsatser Choklad med frukt och nötter, cirka 20 st. 30 g fikon eller annan torkad frukt 30 g nötter eller mandlar Frukt och nötter finhackas och fylls i knäckformar 30 g kokosolja 60 g choklad Cocosolja och choklad smältes tillsammans i vattenbad, och hälles över nöt-frukt blandningen, enklast med en tesked. Sätt i frys eller kyl tills de har stelnat.
Nyheter
Kryddor
Vi har tagit hem ekologiska kryddor och packat i ströburkar. Enhetspris 69 kr, och de innehåller olika mycket. Se mer i beställningslistan eller på webshopen. Välj mellan gurkmeja, ingefära, kanel (mald och hel), koriander (mald och hel) och spiskummin (mald och hel).
Mörk Choklad
Vi har länge letat efter en god mörk Choklad utan onödiga tillsatser. Nu har vi funnit en som innehåller cacaomassa, rårörsocker och cacaosmör. Det är det enda ! Och ekologiskt alltsammans. Ingen sojalecitin, ingen konsistensgivare, utan bara det som behövs. Det är 70% cacao, och enligt vår uppfattning en lite mildare variant av 70%. 38 kr.
Ayu 4 Ashwagandha Ger vila och återhämtning. Stabiliserande för Vata. Säsongspris se nedan.
Årstidens tips - övergången mellan vår och sommar
Kaphaperioden börjar gå mot sitt slut. Det kalla fuktiga övergår gradvis i det varma fuktiga, som är Pittas kännetecken. Tiden när detta sker varierar över vårt avlånga land. Värmen för några veckor sedan kom av sig, och ledde till kyliga dagar och nätter, karaktäristiskt för Kapha. Vi hoppas att vi nu genomlevt den sista fasen av Kapha och att värmen kommer.
Midsommar är ett ungefärligt mått på övergången till Pitta. Det kalla, stabila, tunga och långsamma i Kapha värms gradvis upp och blir mer lättrörligt. Känner du att du har obalanser relaterade till den ännu rådande Kapha, så tveka inte att fortsätta använda de Kaphabalanserande kostråden och Kaphabalanserande produkter. Exempel på Kaphaproblem är bland annat allergi, som för vissa fortsätter in i Pitta-säsongen.
Längre fram under sommaren leder Pittas värme till att de med Pittakonstitution och eventuella Pittaproblem behöver söka inre och yttre svalka. Vet du med dig att du lätt påverkas i denna Pittariktning är det för dig kanske tid att redan nu se efter de livsstilsråd som är mer gynnsamma för dig. Klassiskt är att undvika eller ta mindre mängd av allt som är värmande – chili, röd frukt och bär, alkohol, solsken och intensivt fysiskt arbete.
Enklare doshatest på vår hemsida.
Är du osäker på din konstitution? Nu finns det ett lättare sätt att testa på nätet. Se http://www.ayur-veda.se/test.php Siffrorna räknas automatiskt samman. Prova att fylla i den dels som du skulle svara när du mår bra, och dels som du skulle svara när du inte mår lika bra. Då kan du få en vink om åt vilket håll dina obalanser tycks ligga. Det är naturligtvis bara ett test på nätet, och även om det ger en ganska god fingervisning ersätter det inte en konsultation av en ayurvedisk hälsovägledare.
Lämpliga produkter under Kapha och Pittasäsong
Te, kryddblandningar och aromoljor.
Årstidens tips vår
Kapha kännetecknas av det kalla och fuktiga. Det är efterföljaren till Vata, som är den kalla och torra. Kapha är bland annat snösmältningens tid, och värmen börjar sakta tina upp mark och människor. Denna tid pågår enligt ayurvedisk syn fram ungefär till Midsommar, eller till marken blivit riktigt genomvarm.
Kapha är till sin natur stabil och långsam, värdefulla egenskaper som alla vill ha. Om Kapha istället kommer ur balans, och blir i överskott, leder det till tyngd i både kropp och sinne. De organ i kroppen som är särskilt känsliga för Kaphaöverskott är andningsvägarna, och det kan särskilt den med allergi märka om våren. Allergisäsongen börjar på olika ställen över landet, ibland redan i mars. Är det en pollenallergi, eller annan allergi, börjar det rinna i näsa och ögon. Det bildas slem, typiskt uttryck för det kalla, fuktiga och tunga som är Kaphas kännetecken.
Våren är den tid som den med Kaphakonstitution eller tendens till Kaphaöverskott bör vara försiktig med mjölkprodukter och annat som bidrar till slembildning. Kapha-symptom som tunghet i sinnet kan ibland leda till minskad aptit. Då är det viktigt att observera sina hungersignaler, och bara äta för den kapacitet som man har äkta hunger.
Som alltid är motion och fysisk aktivitet viktigt. Särskilt för den med Kaphaproblem är fysisk aktivitet ett billigt sätt att motverka stagnation.
Förkylning är ett klassiskt vårproblem, och Ayu 1 Chyavanprash har hjälpt många att undgå ovanan att ha upprepade förkylningar.
För reningen, eller den inre vårstädningen, kan vi föreslå Ayu 33 Trifala som renar och stärker, samt Ayu 51 Yogaraj Guggulu, renande för hela organismen.
Och glöm inte njuta av naturen i vårens olika skeden.
Nyheter Classic Ayurveda Hudvårdsprodukter
Anti Age Creme En rik kräm idealisk för åldrande och trött hud. Med tidens gång behöver huden hjälp. Denna läckra komposition med rosen-, lotus- och hibiscusblommor, saffran och amalaki hjälper huden till elasticitet och vitalitet. Baserad på avocado-, nypon- och havtornsolja ger djupgående näring. Många andra närande ingredienser ingår också. Ekologisk, utan konserveringsmedel, naturkosmetik certifierad enligt BDIH. 50 ml 235:-
Fuktighetskräm En lätt och gräddig kräm med aloe vera, avocadoolja, sheasmör och många andra välgörande örter. Pittareducerande, dvs minskar det röda och irriterade i huden. Amalaki som är ungdomens och skönhetens frukt ingår också och den är beredd i mandelolja. Naturkosmetik, kontrollerad enligt BDIH. 50 ml 165:-
Årstidens tips – Pitta övergår i Vata
Den varma och fuktiga Pitta övergår gradvis till den torra och kalla Vata. Det finns naturligtvis inget specifikt datum, och det varierar beroende på var på klotet vi bor. Några av naturens tecken är den första frostknäppen som tar udden av den varma Pitta, eller när löven faller till marken.
Många märker det i frusenhet och att huden blir torrare.
Det är nu vi inte längre känner samma lust till en kall fräsch sallad, utan hellre väljer varm och saftig mat, och Vata-personer eller de med Vata-obalans gärna mat med lite kraftigare kryddning och fetare såser.
När vi kommer längre fram är den kryddiga glöggen ett skandinaviskt uttryck för att balansera Vata. Kryddig mat och dryck är rätt under hela den kalla årstiden. Den indiska drycken chai, gjord på många värmande kryddor, är ett österländskt uttryck för att skapa balans särskilt i den kalla tiden.
Förkylningstips
Och när det är kallt blir många kylda, ned-kylda och en del av oss blir för-kylda. Mammas gamla tips kommer tillbaka varje år. ”Ta på dig vantar unge”. Mamma lever inte, men så rätt hon hade. Blir det ännu kallare gäller alla andra gamla trotjänare som mössa, halsduk och långkalsonger.
När du blivit kall och anar att förkylningen är på väg, tag ett varmt bad och gå tidigt i säng. Blanda 2-3 msk honung, ½ tsk gurkmeja, ½ tsk mald ingefära och lite svartpeppar. Ät en tesked 2-3 gånger under dagen. Det värmer och renar. Minska stressen, ge kroppen vila.
Produkter som kan vara bra den kalla årstiden
Ayu 4 Ashwagandha
Ger vila och återhämtning. Stabiliserande för Vata. Säsongspris se nedan.
Garshanvantar för torrmassage
Använd dessa ekologiska råsidenvantar för att stimulera förbränning och cirkulation i hudens fettvävnad. Huden är vårt största organ och bidrar inte bara till skönhet utan även till hälsa. Vi har fått en ny leverans handsydda vantar från Indien. Kan kompletteras med oljemassage – dock inte samtidigt J
Av våra övriga produkter väljer du bland dem som heter Vata-Balans (te, massageolja, aromolja, hudkräm, krydda och musik).
Tidigare nyheter för dig som inte får information via e-post.
Vill du ha e-postinfo från oss, maila din adress till info@ayur-veda.se och skriv "Kundmail önskas".
Ayurvedisk synträning – Äntligen har vi fått in dessa populära hålglasögon igen
Du som har nedsatt eller ansträngd syn kan med speciella hålglasögon träna synen. Dessa glasögon släpper igenom ljus genom en mängd små hål. De tränar samordningen mellan dina ögon och syncentrum i hjärnan. Många som inte ser tydligt utan glasögon/linser överraskas av att de direkt kan se klarare med hålglasögon. De har en positiv effekt på långsynthet, närsynthet och brytningsfel.
Läs mer på vår hemsida www.ayur-veda.se/syn.php
Nyheter Oktober
Hålglasögon - ayurvedisk synträning
Sedan mycket länge har man inom Ayurveda använt principen att titta genom hål för att träna synen. Dessa glasögon är inte ”istället för glasögon”, de är ett träningsredskap, som – tillsammans med andra åtgärder – kan minska eller eliminera behovet av glasögon, eller minska behovet att byta till starkare och starkare glas.
Hålglasögonen är inga linser, inga glas, utan plast med hål i, och de sägs hjälpa ögonen att fokusera, eller hjälpa syncentrum att sortera i synintrycken så att du lättare får en klar bild av det du tittar på.
Om du använder glasögonen tillsammans med andra träningsmetoder, kommer det att förstärka effekten.
Med träning kan du troligen helt naturligt minska eller eliminera behovet av vanliga glasögon. Försämring av synen har i allmänhet pågått under längre tid. Den ”quick-fix” vi kan få genom att skaffa glasögon eller linser är inte en inre förändring, utan en yttre åtgärd. Med hålglasögon erbjuds du ett av flera verktyg för att börja bearbeta grundorsaken, och varaktigt se bättre utan glasögon. Om vår syn gradvis försämrats under lång tid ska vi heller inte räkna med att träning gör nytta omedelbart. Det är, som med all träning, en process.
Träna därför regelbundet under minst 6 veckor. För att träna ögonens alla muskler rekommenderas användning både på kort och långt håll, t ex utomhus. Använd dem medan du läser, arbetar, promenerar, tittar på tv, lagar mat eller annat som känns naturligt. Du kan använda dem som solglasögon om du önskar det.
Eftersom hålglasögonen minskar sidosynfältet bör de inte på något vis användas i trafiken eller andra situationer där säkerheten kräver att du har ett obehindrat synfält.
Det är viktigt att inte överanstränga ögonen vid synträning. Använd därför hålglasögonen kortare stunder till att börja med, 5-15 minuter ett par gånger per dag. I början kan det uppstå huvudvärk eller ”träningsvärk” i ögonen. Minska i så fall användningstiden. När du använt hålglasögon en längre tid kan du gradvis öka tiden till en timme eller mer – om det känns bra. Var observant på om det uppstår ”träningsvärk”. När synen under längre tid försämrats är det också en process att gradvis återskapa synen.
Minska ditt beroende av vanliga glasögon/linser t ex genom att vänta med att sätta på dem omedelbart på morgonen och att ta av dem en stund innan du går till sängs.
Skapa din hälsa med Ayurveda – 5:e upplagan – prisfest
Maivors Stigengrens bok är still going strong, vi har nyligen fått den 5:e upplagan, denna gång med några mindre justeringar.
Vi säljer de första 100 exemplaren för 100 kr.
Vill du under vår kalla årstid ha ayurvedisk behandling i värmen?
I Kerala är det från mitten av oktober till och med februari som en bra svensk sommar, den för européer behagligaste ur klimatsynpunkt. Det är tid att boka om du ska ha en sådan behandling. Se mer info på www.ayurveda-resor.se
Om ”fettkriget” intresserar dig
Se Vetenskapens värld på svtplay.se från 12 september (Efter ca 18 minuter. Det finns fler att välja bland)
Eller läs www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article13610813.ab
Nyheter Augusti
Årstidens tips
Det är fortfarande Pitta-årstid, dvs varmt och fuktigt. Den tid där allt växer som frodigast, allt har blivit uppvärmt i både naturen, våra kroppar och våra sinnen. Rötmånaden har passerat, men fortfarande förlorar frukt och grönsaker sin fräschör fort. Det som har en tendens att vara infekterat eller överhettat i kropp och sinne riskerar att blomma ut.
Pitta är eldens element och du som har Pitta-anlag kan märka irritation både i magen och humöret. Nu är en bra tid att ta det försiktigt med allt som är hettande, vare sig det är alkohol, brännande kryddor eller hårt arbete i solskenet.
Om sommaren ser jag en del motionärer mitt ute i middagssolen. Det är inte den ideala tiden att höja kroppstemperaturen. Motion passar enligt Ayurveda bättre under dygnets Kapha-tid, dvs 06-10 och 18-22, dock helst inte ögonblicket före sänggående. Under Pitta-säsong passar aktiviteter som svalkande utebad bättre. Välj hellre svalkande kost – sallader t ex. Avsvalnat Pitta-te är en utmärkt sommardryck.
Även om solskenet och de långa dagarna gradvis försvinner är det Pittas fuktiga värme som dominerar, du känner t ex den karaktäristiska morgondaggen. Pitta fortsätter även under september, såvida du inte bor i områden där frost och lövfällning börjar mycket tidigt.
Fler pitta-tips längre ned på sidan - juli-nyheterna
Vänliga hälsningar Lennart Eriksson
Sharkara – Ayurvediskt socker.
Sharkara produceras idag endast av mindre tillverkare enligt gamla metoder, och efterfrågan har varit stor. Vi har väntat sedan i våras på mer. Dock har vädret inte varit gynnsamt och den leverans som nu kommit in är inte godkänd kvalitetsmässigt. Ny leverans beräknas inte förrän till Jul.
Förväxla inte Sharkara med vanligt kandisocker, som inte skiljer sig mycket från vanligt socker i affärerna.
LCHF – lite kolhydrater och mycket fett
Tack för all respons om boken Matrevolutionen!
Det vi skrev har tydligen berört många. Vi har fått gensvar både för och emot. Låt mig visa några samstämmigheter mellan Ayurveda och LCHF (Low Carbohydrate High Fat):
- Var inte rädd för fett.
- Undvik light-produkter.
- Undvik stora mängder vitt socker och vitt mjöl.
- Se till så att du blir mätt, annars kommer du att äta fel för att du blir hungrig igen.
Vi ser LCHF – om det är strikt tillämpat – mer som en kost för personer med kraftiga problem, diabetes eller övervikt. För en normalfrisk person finns enligt Ayurveda inga invändningar mot vare sig bröd, rotfrukter, ris eller bönor. I en situation med kraftig obalans kan även Ayurveda rekommendera ovanliga och tillfälliga terapier.
Från Cecilia Westholm, f d Kjerrulf, författare till Ayurvedisk Vegetarisk Kokbok, har vi fått kommentarer om LCHF. Cecilia beskriver så många viktiga saker, och sammanfattar andra kommentarer jag fått.
"Min historia med ayurveda är sedan början av 90-talet.
När jag började trodde jag helt och fullt att Ayurveda skulle rätta till alla mina obalanser. Jag gick in för det hela med 100% som vanligt! Jag lärde mig massor om matsmältningen.
Under hela min ayurvediska period gick jag igenom ayurvedabehandlingar och diverse kurer som skulle vara bra för tarmen. Det hjälpte mig dock inte.
Vid detta laget började jag känna mig maktlös och började se mig om efter annat som kunde hjälpa mig.Även jag får ju någon gång ge upp!
Jag provade ett antal terapier, behandlingar och dieter. Ingenting rubbade min stenhårda mage! De senaste 20 åren har jag behövt använda antingen laxermedel eller tarmsköljning varje dag för att tömma tarmen.
Så sålde du (Lennart) då Matrevolutionen till oss och det var början på ett nytt liv! Men då hade jag verkligen gett upp hoppet om en fungerade matsmältning. Så när jag började med LCHF hade jag faktiskt inte den i tankarna utan tänkte mest att jag kanske kunde sänka blodtrycket.
Sedan jag började med LCHF har min mage skött sig varje morgon! Efter första måltiden kände jag att kroppen blev lugn och sa Tack!
Det blev bara mer och mer så för varje dag som gick.
Jag mår bara bättre och bättre. Matsmältningen, sömnen, blodtrycket, hyno.s.v.
Så det är STORT för mig. Och dessutom nästan inga gaser!!! Snacka om att jag är glad, entusiastisk och tacksam!
Nu tror du kanske att jag har vänt Ayurveda ryggen och anser den meningslös. Men så är inte alls fallet.
Ayurveda har hjälpt mig och hjälper mig varje dag fortfarande. Vata, Pitta och Kapha är ett användbart system på många sätt, både i mitt arbete som terapeut och som privatperson. Och kunskapen om hur matsmältningen fungerar är ovärderlig!
Vi håller på att läsa in oss på LCHF ordentligt nu. Det är så nyttigt och uppfriskande att se hur man håller fast vid en filosofi bara av vana. Nu är det andra tider. Efter att ha varit vegetarianer i snart 40 år börjar vi äta kött, fisk och ägg. Omgivningen häpnar! Ja, vi med faktiskt.
Och sedan rasar annat omkring oss också i bara farten. Idag ska vi äta ekologisk kyckling . Jag har aldrig lagat kyckling förut så det blir spännande.
Hääärligt med förändring!" Cecilia
Eftersom det finns så många synpunkter i ämnet vill jag avsluta med att matens inverkan också har att göra med vårt sinne, vårt själsliga bagage. Minnen av mat från barndomen påverkar oss, vare sig det är innehållet eller konsistensen. Vår kultur och vårt sociala sammanhang talar om för oss vad som är passande att äta. Därför finns det inte ett unikt ”rätt” svar på vad vi ska äta, utan det vanliga ayurvediska svaret – det beror på. Det som är rätt för en kan vara fel för en annan, det är individuellt.
Nyheter Juli 2011
Årstidens tips
Ayurveda betraktar den varma årstiden som Pitta-årstid, ungefär från Midsommar och framåt. Perioden kännetecknas av värme och fukt. Den når sin topp i det vi kallar rötmånaden.
Pitta står för eldens energi, elden i matsmältningen såväl som brinnande iver. Under sommarens Pitta-tid finns det risk att vi får för mycket av det goda.
Den som redan har problem med Pitta bör undvika att spela tennis i gassande solsken utan snarare välja uppfriskande bad i hav och sjö. Naturligtvis välja mat och dryck som passar för årstiden. Det faller sig naturligt att inte äta en hettande soppa mitt i sommarvärmen, utan hellre en svalkande sallad.
Pitta-Balans Te kan med fördel drickas avsvalnat. Vi vill dock uppmärksamma att skillnaden mellan vårt lösviktste från Markaryd inte har samma ingredienser som påstéerna från Holland. Den terapeutiska skillnaden är stor.
Pitta-te från Markaryd är dessutom ett ama-reducerande te, renar lever, galla och blod. kan användas som detox-te. Och kan användas utan att det stör Vata eller Kapha.
Gynnar förbränningen lever, galla, tunntarm, vilket i sin tur gynnar den nedåtgående Vatarörelsen i tjocktarmen, så att överskottseld (pitta) rensas ut genom tarmen och inte cirkulerar.
Varma hälsningar Lennart Eriksson
Nya hälsorådgivare - Produkter för säsongen - Ny bok
Vårens nya hälsorådgivare
- Birgitta Frogner-Andersson, Karlskoga 0704-323 652
- Anita Segergren, Alingsås 0705-611 817
- Ingegärd Brandin, Stenungsund / Stora Höga
- BraRos Hälsa 031-322 0728
- Therese Börjesson, Vara 0708-102 673
Produkter som kan vara bra i värmen
Alla produkter som heter Pitta-Balans (te, aromolja, krydda, massageolja, hudkräm, musik)
LCHF – lågkalori och fettfri – har det med Ayurveda att göra?
Teorin om lågt kolhydratintag och fettrik kost för övervikt och diabetes har blivit populär de senaste åren. Många har hört av sig och frågat vad Ayurveda anser om detta. Begreppet fettsnål existerade inte, light-produkter existerade inte heller. Om vi går tillbaka i tiderna när den ayurvediska kunskapen formades var livsförhållandena helt annorlunda än dagens.
LCHF – lågkolhydrat- och fettrik kost.
Ur ayurvedisk synpunkt är fett viktigt och nödvändigt, det behövs för förbränningen och uppbyggnad av kropp och hormoner. Utan fett klarar vi oss inte. Inom Ayurveda poängteras också att det är viktigt att äta så att vi varken är övermätta eller hungriga. Troligen blir det lätt så att den som inte äter fet mat kommer att äta en större mängd kolhydratrik mat för att känna sig mätt, och det kan innebära att matintaget blir större än lämpligt för vikten. Stora mängder kolhydrater kan utsätta kroppens naturliga balans för påfrestningar.
De stora mängder vitt mjöl och vitt socker som finns idag, fanns inte tillgängligt förr i tiden, och därför finner vi i ayurvediska texter inget om att man inte ska använda det för mycket. Det löste sig naturligt. Ett ayurvediskt recept för diabetiker är dock att man ska gräva diken i öknen. Tolkningen är att fysiskt arbete är väsentligt, och utför man det arbetet i öknen kommer där inte att finnas tillgång på mycket mat, och heller inte på onyttig mat.
LCHF-kost (Low Carbohydrate High Fat) stämmer alltså rätt väl med vad vi förstår Ayurveda idag skulle anse som nyttig kost, för friska, för överviktiga, för diabetiker och andra.
I sammanhanget kan vi rekommendera boken Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt. Den säljs i internetbokhandeln för 159 kronor. Vi tycker det är en värdefull bok, om än kontroversiell, och har tagit hem några exemplar och säljer dem för 145 kr.
Socialstyrelsen och dess motsvarigheter har i flera årtionden rekommenderat fettsnål kost med light-produkter. Matrevolutionen ifrågasätter kraftfullt och med vetenskapliga belägg denna rekommendation. Andreas Eenfeldt visar att den istället lett till ökad fettma och större diabetsproblem. Det verkar som om han håller på att få rätt, och Socialstyrelsen sakta ändra sig.
November 2010
Produktnytt
Classic Ayurveda Shampo
Detta shampo är vi mycket glada för. Det är milt och effektivt, med amalaki, neem och andra ayurvediska örter. Med ekologisk mandelolja Det är certifierat som kontrollerad naturkosmetik med den märkning (BDIH, kontrollerad naturkosmetik) som används av Dr Hauschka, Weleda och andra kvalitetsföretag. Troligen är detta det bästa ayurvediska schampo som finns på marknaden. Ger ett behagligt skum. En erfarenhet är att det inte behövs balsam efter, Vata-håret blir mindre flygigt.
Classic Ayurveda Shampo 200 ml 98 kr Det finns också After Oil Shampo – när du först masserat hårbotten med olja. Detta schampo gör det enkelt att få bort överflödig olja utan att använda mycket schampo och att håret torkas ut. Massera in shampo utan vatten, och skölj först därefter igenom med vatten.
Classic Ayurveda After Oil Shampo 200 ml 98 kr De som provat dessa två shampon är mycket nöjda och säger att håret går lätt att kamma ut, det håller formen bättre, håret känns rent länge samt att torrhet i hårbotten har försvunnit. Mycket prisvärda shampon.
Classic Ayurveda Hårolja
För hår och hårbotten. Vatareducerande. Massera in på kvällen. Kan även sitta kvar över natten och tvättas på morgonen. Sesamolja med amalaki, bringraj, brahmi och kalamus. BDIH-certifierat.
Classic Ayurveda Hårolja 100 ml 80 kr
Tack
Vår nya webshop tycks ha sina barnsjukdomar. Vi försöker med vår leverantör få den att bli så bra som möjligt, och tackar er som hör av er när ni inte kommer vidare i beställningen. Tänk på att om du inte använt just den webshopen tidigare, så betraktas du som ny kund, och måste skapa ditt eget användarnamn och lösenord.
Kundinformation Oktober 2010
Den Vata-dominerade årstiden närmar sig
Vata kännetecknas bland annat av vind och rörelse, och den här årstiden upplever vi också mer blåsiga dagar, tilltagande kyla och de torra löven börjar falla av. Den tiden är en naturlig viloperiod för växtligheten och även för oss människor. Vila är ett viktigt sätt att återställa balans och återfå den energi vi spenderar, inte bara fysiskt utan även mentalt.
Behandlingar i Kerala i Indien
Den tid vi har det kallt och blåsigt är det många som vill byta ut detta mot några veckors välgörande behandlingar på Rajahs kliniker. Se mer om detta på vår nya sida: www.ayurveda-resor.se
Kundinformation juni 2010
Sommaren är Pitta-årstid.
Nu verkar det som om årets version av våren inte var så varm som vi önskat, och nu går vi in i Pitta-perioden som ska vara den riktigt varma årstiden. Vanligen räknar man Pittasäsong från cirka midsommar, när marken och vattnet blivit varmt. Perioden når sin kulmen i augusti och varar sedan fram till Vata-säsongen kommer och avlöser med frost och snö.
Produktnytt – Kokos-grädde (Coconut-cream).
En utmärkt produkt för Pitta-årstiden. 100% ekologisk kokos, innehåller ingenting annat. Som kokosmjölk men i fast form och mer koncentrerad. Kan användas i soppor, gröt, desserter och annan matlagning. Det står på dem att de ska förvaras i kyl efter öppnande. Vi har dem själva i rumstemperatur och det går fint, annars blir den så hård. Beror förstås på hur länge man tänker ha dem, vi äter upp vår fort. 300 gram, 48 kr.
Svalkande sommardryck
Vårt Pitta-Balans te passar naturligtvis bra under denna säsong, och du kan koka en liter åt gången och ha det att dricka avsvalnat.
Svalkande massageolja
Så här säger ett par kunder om Pitta-Balans Massageolja.
Har varit bra för min hud, eksemen försvann. Ingen annan massageolja har känts så bra. Nina
Jag har aldrig haft någon olja som är så bra för min hud som denna Pitta-Balans Massageolja. Huden blir så mjuk och skön, en suverän sammansättning. Dess-utom blir min mamma så lugn av Vata-massageoljan när jag masserat hennes fötter. Lars
Tack ni som i olika sammanhang berättar om era erfarenheter.
Kundinformation mars 2010
Nya hälsorådgivare
Vi välkomnar nedanstående hälsorådgivare som den senaste tiden har utexaminerats i Varberg, Göteborg och Luleå.
Efter hand som de kommer igång med sin verksamhet finner du deras telefonnummer på vår lista över hälsorådgivare, http://www.ayur-veda.se/halsorad.php
- Magdalena Eriksson Kalix
- Maria Alveblom Luleå
- Maud Östling Luleå
- Leja Jansson Umeå
- Maja Tellegård Umeå
- Helena Holm Borlänge
- Lena Wenngren Borlänge
- Pia Jonsson-Ludvigsson Filipstad
- Gunilla Larsson Örebro
- Fredrik Grönqvist Alingsås
- Anna Lilja Alingsås
- Elisabeth Thuresson Uddevalla
- Kerstin Bengtsson Kungsbacka
- Katarina Ödman Göteborg/Styrsö
- Susanna Johansson Frillesås
Januari 2010
Vi får frågor om parabener i våra hudvårdsprodukter.
Helst skulle vi vara fri från konserveringsmedel, och utan konserverings-medel möglar en hudkräm ofta inom 14 dagar. Parabener är sedan lång tid använda som livsmedelstillsats, i marmelad, sylt och mycket annat, och vi betraktar dem som en förhållandevis bra kompromiss. Helén arbetar på att finna bra ersättningar som fungerar utan att försämra produkternas egen-skaper på annat sätt.
Vata- Pitta- och Kapha-Hudkrämerna är utan parabener liksom Aloe-deo.
December 2009
Produktinformation
Socker som inte är syrabildande. Det är mycket vanligt att kost och livsstil skapar översyrlighet i kroppen. Sharkara, det ayurvediska sockret, har ett unikt pH-värde. I Tyskland har
man undersökt olika sorters socker, och funnit att vanligt raffi-nerat vitt socker har pH på ca 4,6. Kandisocker har pH ca 4,7. Ayurvediskt Sharkara-socker har däremot ett pH ca 6. Det är välgörande för Pitta-personer och andra som lätt blir ”sura”
vid obalans, särskilt av mycket socker
Strösocker Kandisocker Sharkara
Skillnaden i pH-värde beror på att Sharkara inte är syrabehandlat, innehåller inte s k invertsocker. Sharkara är inte färgat utan har sina naturliga färgämnen och innehåller dessutom ca 10 gånger så mycket mineraler (kalcium, magnesium m fl). 500 gr 49 kr
Nyheter
Amalaki Karameller
Tillverkade med Sharkarasocker med amalakikoncentrat, limejuice, ingefära och naturligt akacia-extrakt. De har en uppfriskande, fräsch och ren smak är några av de spontana kommentarerna. 50 gr 34 kr
Gurkmeja stärker cellväggarna
I kanalen Vetenskapsradion rapporterades nyligen att gurkmeja gör cellerna mer motståndskraftiga.
Läs mer på www.sverigesradio.se
Det finns många påståenden om att gurkmeja är nyttigt eller bra mot sjukdomar, och naturligtvis får vi inte påstå något sådant - vi säljer gurkmeja endast för att det är en krydda :-)
Ekologiska téer och kryddblandingar
Under flera år har vi tillverkat våra téer och kryddor med huvudsakligen ekologiska råvaror, men ibland har det varit svårt att få tag på alla ingredienser. Nu har vi lyckats med det. I fortsättningen kommer våra lösviktstéer för Vata, Pitta, Kapha och Kvinno-Balans att vara helt ekologiska, och samma med våra kryddblandningar för Vata, Pitta och Kapha.
Oktober 2008
Samarbetet med Rajah-klinikerna fortsätter
Vi noterar med glädje att många upptäcker de välgörande effekterna av längre tids behandling.
Läs mer på www.ayur-veda.se/behandlingar.php
Tidigare Nyheter februari 2008
Ayurvediska behandlingar i Indien
Rapport från Maivors vistelse på den hälsoklinik vi börjat samarbeta med. Läs mer på www.ayur-veda.se/behandlingar.php
Vi får ofta frågor om vart man kan åka för att få bra ayurvediska behandlingar i Indien. Antingen för allmänt välbefinnande eller för att kurera sjukdomstillstånd, eller rehabilitering vid stress och utmattning, där Ayurveda har mycket att erbjuda.
Maivor Stigengreen har varit i Indien många gånger sedan premiärturen 1980. Hon har träffat många läkare och besökt flera kliniker. Här är hennes erfarenhet av tre veckor på Rajah Ayurvedic Hospital i Kerala i dec 2007. Deras chefsläkare Dr Sreeraj besökte oss i Markaryd under hösten.
Här ser du innehållet i rapporten som följer.
- Syftet med resan
- En som fått sin första behandling
- Vilka behandlingar är bäst för dig?
- Hur ser en dag ut på kliniken?
- Vad är det för slags behandlingar?
- Hur ser det ut på klinikerna?
- Hur är det med språket?
- Vad kostar det?
- Vad ingår i priset?
- Hur tar man sig dit?
- Andra som varit på Rajah
- Om du vill åka dit – vad är nästa steg?
Läs fortsättningen på www.ayur-veda.se/behandlingar.php
Se också www.ayurveda-resor.se
Tidigare Nyheter November 2007
Produktnytt
Ny bok: Evas frestelser – livets goda
En vegetarisk kokbok anpassad till nordiska förhållanden. Utmärkt också för den som är ovan vid att äta och laga vegetarisk mat. Exempel på hur du kan anpassa pålägget på mackan efter årstiderna. Introduk-tion till Ayurveda och ayurvedisk syn på mat och viktproblem samt hur du balanserar Vata, Pitta, Kapha. Många färgfoton. Över 100 sidor, ca 180 recept och menyförslag. Bokhandelspris 298:- Vårt pris 225:-
Behandlingar på hälsoklinik i Indien
Under årens lopp har intresset ökat för möjligheten att få mera omfattande ayurvediska behandlingar på klinik. Vi har under hösten haft besök av Dr Shreeraj, chefsläkaren på Rajah Ayurvedic Hospital i Kerala, Indien och klinikernas vd, Mr Zuhin.
De erbjuder behandlingar för
- att behålla och stärka det allmänna välbefinnandet
- återhämtning vid stressrelaterade tillstånd och smärtor
- sömnstörningar
- led-muskelstörningar, astmatiska-allergiska besvär, psoriasis, eksem, viktproblem och matsmältningsstörningar
- neurologiska tillstånd i samband med stroke, MS, Parkinson m m
- syn- och hörselbesvär, t ex tinnitus
- hormonella obalanser
Samarbetet innebär att vi fungerar som din länk vad gäller praktisk förberedelse inför behandlingen och resan. Vid behov ges möjlighet till uppföljning efter hemkomsten. Detta är en gemensam önskan från både kliniken och oss för att gästerna ska få största utbyte av vistelsen även efter att de kommit tillbaka till vardagen hemma. Maivor Stigengreen kommer att vara på deras kliniker under december och är tillbaka i Sverige i slutet av januari. För dig som inte vill resa ensam, kommer vi att medverka till att samordna resedatum med andra.
Se www.ayurveda-resor.se www.ayurvedichospital.com
Tidigare Nyheter Sep 2007
En gammal nyhet som fortfarande är aktuell:
BOT-avdrag för förebyggande och alternativ vård
Christina Doctare skrev på SvD-Brännpunkt den 13 februari 2006 att hon föreslår ett BOT-avdrag på 35.000:- i självdeklarationen för att reparera en risig kropp, på samma sätt som det funnits ROT-avdrag för att reparera en risig kåk. Hon föreslår också momsfrihet, och räknar med att det kan öka sysselsättningen inom alternativmedicinen, vara en stor samhällsvinst och skapa 20.000 nya jobb. Vi har också sett insändare som tar upp och kommenterar detta ämne. Läs hela artikeln på http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_11816317.asp
Varma hälsningar från Markaryd
|