Till vår nya webshop
Senaste Nytt!
Kundinformation
    läs mer >>

Ayurvediska behandlingar i Indien

Vi föreslår att du istället läser sidan www.ayurveda-resor.se

Den sidan är bättre strukturerad, och bättre uppdaterad med priser än denna, och innehåller
en del bilder.

 

Vi tar inte bort texten nedan, för den innehåller en del som är personligt skrivet. Sedan dess har Maivor varit På Rajah två gånger till, och är på väg för fjärde gången under hösten 2010

Rapport från Maivors vistelse 2007 på den hälsoklinik vi samarbetar med.

Vi får ofta frågor om vart man kan åka för att få bra ayurvediska behandlingar i Indien. Antingen för allmänt välbefinnande eller för att kurera sjukdomstillstånd, eller rehabilitering vid stress och utmattning, där Ayurveda har mycket att erbjuda.

Maivor Stigengreen har varit i Indien många gånger sedan premiärturen 1980. Hon har träffat många läkare och besökt flera kliniker. Här är hennes erfarenhet av tre veckor på Rajah Ayurvedic Hospital i Kerala i dec 2007. Hon har även varit där 2008 och deras chefsläkare Dr Sreeraj har också besökt oss i Markaryd.

Här ser du innehållet i rapporten som följer.

Syftet med resan

Vill du kombinera resan med att vara turist i Kerala? - se mycket långt ned på sidan.

Syftet med Maivors resa

I mer än 10 år har jag sökt efter en klinik som vi med fullt förtroende skulle kunna rekommendera. Det har inneburit många fina möten och värdefulla erfarenheter. Ändå har det dröjt, innan jag fann den helhet jag önskat.

Det vi sökt är ett ställe:

Tillsammans med en god vän, Rikard, tillbringade jag först två veckor på Rajah Healthy Acres och tredje veckan på deras andra klinik, Rajah Islands, ca 35 km därifrån.

Jag fick många sköna behandlingar främst för att behålla och stärka allmänt välbefinnande, eftersom jag inte upplevde några större obalanser. Det blev mer som en välgörande period av kraftsamling. En tid för inre frid och stillhet. En glädjefylld andlig upplevelse av kärlek genom stor njutning för den fysiska kroppen. Dessutom trevlig samvaro med såväl indier som människor från andra länder.

En av de svenskar som fått sin första behandling

För Rikard var det första gången på en ayurvedisk klinik och här är hans erfarenheter.

Rikard, är du nöjd med vistelsen och resultatet?

” Ja, absolut, och jag kommer att åka dit igen. Jag gav detta som 50-årspresent till mig själv. Jag hade bl a gått upp 10-15 kg i vikt senaste åren och ville sätta stopp nu.

Jag har länge varit mån om bra kvalité på maten, odlar gärna själv och använder ekologiskt så långt det går. Min andliga utveckling har jag också prioriterat. Däremot blundade jag i viss mån för effekten av mitt överätande. Jag åt vare sig jag var hungrig eller ej både riktig mat och annat. Det är ingen ursäkt att chokladkakorna var ekologiska eller att alla ostmackorna på kvällarna var baserade på kravmärkt bröd.

Genom Maivor hade jag fått en del råd efter att jag i somras började inse att det var dags att göra något åt mina alltfler kilon på magen. Andra delar som behövde åtgärdas var oregelbunden tarmfunktion sen lång tid, snarkning, andningsuppehåll och sömnstörningar. Det var bara att ”ta tjuren vid hornen” innan det skulle få större konsekvenser.

Mina läkare på Rajahklinikerna var mycket tålmodiga och tillmötesgående. De gav mig gott om tid varje dag och jag var motiverad att följa de råd jag fick. Bl a 45 min. rask promenad före frukost. Det behövdes flera olika åtgärder för att få igång tarmsystemet och nu vet jag skillnaden! Sömnkvalitén har blivit mycket bättre och jag är inte dåsig på morgnarna som jag var förut, utan pigg när jag vaknar. Snarkningarna har avtagit genom att trycket från magen har minskat.

Under behandlingstiden fick jag mycket insikter genom att jag kunde ställa kompletterande frågor till Maivor om de olika åtgärder och råd läkaren gav. Min engelska var lite otränad men det gick allt bättre. Det uppmuntrade mig i processen.

Som belöning kunde jag resa hem 10 kg lättare och rörligare i kroppen, trots att jag inte alls genomgick någon ”svältkur” utan med ökad hungerkänsla och aptit åt av den goda mat jag fick och oftast inte ens åt upp allt som erbjöds mig. Vissa av örtdekokterna jag fick som aperitif tog jag beslutsamt men med mindre förtjusning. Ostmackorna och chokladen saknade jag inte alls. Istället inspirerades jag av nya mattips. Kockarna hade ibland uppskattade matlagningskvällar inför gästerna med buffé efteråt.

Jag uppskattade också att få göra yoga varje dag. I takt med viktminskningen och ökad smidighet blev yogan en ren njutning. En sådan här kur passade mig perfekt och när jag åker tillbaka nästa gång stannar jag nog längre.”

 

Andras personliga erfarenheter, se längre ned på sidan. 

Vilka behandlingar är bäst för mig?

Du får först träffa en läkare för personlig konsultation. Därefter sammanställer de ett behandlingsprogram anpassat efter dina behov. Läkaren avsätter också dagligen tid för samtal med dig. Alla behandlingar och resultatet av dem följs upp med journalanteckningar och du får med dig en kort sammanfattande rapport hem.

På Rajahs kliniker är det kvinnliga läkare och terapeuter som tar hand om kvinnliga gäster och manliga tas om hand av män.

Hur ser en dag ut på kliniken? 

06 - 06.30 Dags att vakna
07 Té eller färskpressad fruktjuice på rummet
08 Frukost i matsalen / på rummet om du vill
08.30 - 12 Behandlingar på individuella tider 1-1½ tim.
11 Färskpressad juice
13 Lunch i matsalen eller på rummet
15 - 16.30 Behandlingar på individuella tider ca 1 tim.
16 Té på rummet
17 - 18 Yoga (på Islands var yogan på morgonen)
19 Kvällsmåltid
21.30 Sov gott - och vakna utvilad

Det serverades alltid en kanna med dryck på rummet för vätskeintag mellan måltiderna.

Vad är det för slags behandlingar?

På båda klinikerna ges ett 20-tal olika behandlingar. På rummet kommer du som gäst att finna en beskrivning av dem och effekterna. Ofta ges behandlingarna av minst två – tre terapeuter. Flera olika former av massage ingår med individuellt anpassade örter och oljor. Dessutom flera varianter av shirodhara, ett långsamt flöde av olja eller örtblandad mjölk över pannan, medan du samtidigt får en mjuk oljemassage på resten av kroppen. Denna behandling är mycket välgörande för bl a nervsystemet.

Olika varianter av utrensningsprogram ingår ofta i de längre kurerna.

Det finns behandlingsprogram för bland annat:

Behandlingarna utformas sedan på individuell basis.

Vill du läsa mer så titta på sidan www.ayurvedichospital.com/treatments.htm

Efter varje förmiddagsbehandling ingår en kroppsrengöring med örtpasta för att absorbera överskottsolja och för att inte använda tvål och schampo i onödan. Du får en ordentlig rengöring/ bodyscrub och tvagning av en eller två terapeuter. Den görs på indiskt manér där du sitter på en pall i duschrummet och med kanna blir överöst med varmvatten från hink istället för att stå under en strilande dusch. En underbar känsla av att vara ett nybadat, väl omhändertaget litet barn, när man efteråt bara kunde lägga sig på sängen och låta välbehaget fortsätta sjunka in.

Hur ser det ut?

Ja i vart fall inte som på ett svenskt sjukhus utan en betydligt mera hälsofrämjande och välkomnande familjär atmosfär.

Den första kliniken, Rajah Healthy Acres, ligger i ett stort fridfullt naturområde omgivet av banan- och gummiplantager i ett varierat landskap med kullar och öppna områden. Det finns flera promenadstigar/småvägar och tre naturliga vattenkällor på området. Det är en stor artrikedom i växtligheten och flera trädsorter presenteras med namnskyltar och hur de används. Rajah odlar merparten av de örter och växter som används på kliniken och bereder i den egna fabriken själva alla massageoljor och övriga produkter som används under kurerna. Vilda påfåglar och andra vackra fåglar var en fin inramning.

En del av gästrummen ligger i närheten av huvudbyggnad, matsal och yogahall.

Vi hade valt rum med luftkonditionering i den byggnad som kallas Thulasi, ett långsmalt tvåvåningshus med gästrum i markplan och personalrum på övervåningen. Till min överraskning visade det sig att varje rum var som en liten lägenhet med ett allrum, sovrum, badrum och eget behandlingsrum med separat ingång för terapeuterna. Terapeuterna kom alltså ”hem” till gästerna.

Dessutom fanns det en terrass till varje rum/lägenhet, vilken vi ofta utnyttjade mellan måltider, promenader och behandlingar. Då och då blev det en stund i hängmattan eller hammocken några meter bort.

Det finns även andra rum som ligger i en stugby uppe på en höjd ca 800 meter från huvudbyggnaden.

Den andra kliniken, Rajah Islands, ligger på en egen liten ”paradisö” i de s k backwaters (naturliga kanaler och sjöar). Cirka 35 km från Healthy Acres. Bara 5-10 min. med klinikens egen båt från fastlandet. I en stor vit huvudbyggnad finns rymliga dubbelrum av hög standard. Det finns också några stugor på Rajah Islands.

På ön sker behandlingarna i en separat byggnad alldeles intill. Fem fräscha behandlingsrum för kvinnor och fem för män med badrum till varje, samt konsultationsrum för läkarna. Det är en parkliknande omgivning runt kliniken med bl a häckar av röda och gula hibiskus samt gott om kokospalmer och mangrovebestånd. Utrymmet för längre promenader är begränsat. Däremot finns stora gräsmattor, swimmingpool och en liten lekplats med sandlåda och rutschkana för barn.

Varje klinik kan ta emot ca 35 – 40 gäster, och om man vill komma i nov – jan är det bra att boka i god tid. Man kan boka en del av tiden på ena stället och få fortsätta behandlingarna på det andra om man vill uppleva båda platserna.

Klinikerna är mycket välrenommerade och har tilldelats högsta statliga utmärkelsen, ”Green Leaf” vad det gäller total kvalitet på behandlingar, mat, hygien och miljö.

Oavsett på vilken klinik du bor kan du räkna med att få komma på en utflykt till den andra kliniken om du vill. Ibland ordnas olika kulturella inslag av traditionell musik eller dansuppvisningar.

En tredje anläggning, Rajah Beach, ca 15 km från Rajah Island, har tagits i bruk vintern 2008-09. De påpekar mycket noga, att syftet här är ge möjlighet för de semesterfirare som främst kommer för att få vara vid havet. Sol o bad i den bemärkelsen är något som inte rekommenderas under de mer genuina ayurvediska behandlingarna. Rajah Beach blir därför mer som en semesteranläggning vid en hittills oexploaterad 2 km sandstrand. Observera att p g a starka undervattens-strömmar är det inte en plats där man badar i havet - det finns pool.

På Rajah Beach ges en möjlighet att prova på t ex enkel ayurvedisk massage och kosmetiska spa-behandlingar.

Se även
www.ayurvedichospital.com (Healthy Acres) och
www.islands.ayurveda-in.com (Rajah Islands).

Hur är det med språket?

Läkarna pratar utmärkt engelska liksom flera av terapeuterna. De lär sig successivt. I allmänhet får du behandling av minst två eller tre personer och det sker huvudsakligen i tystnad, men om man vill fråga om något upplevde jag inga problem att göra sig förstådd. Ofta kommer läkaren in under tiden för att se att allt är som det ska.

Vad kostar det? 

För aktuella priser se hemsidan ayurveda-resor

http://ayurveda-resor.se/priser.php

Vad ingår i priset?

Det som tillkommer under din vistelse är nästan ingenting. Bara personliga kostnader för t ex telefon eller internet. Om du vill få dina kläder tvättade eller strukna handlar det om några få kronor.

Ger man dricks?

Man ger inte dricks till personalen. Detta för att ingen ska ha fokus på pengar under behandlingen. Skulle du vilja bidra med något extra lämnas det till receptionen, som bokför på ett separat konto. En gång per år fördelas det lika mellan alla anställda. Det finns nämligen åtskilliga anställda som arbetar bakom kulisserna för att vi ska ha det bra.

Till skillnad från flera andra kliniker jag besök, har de anställda på Rajah goda arbetsvillkor och jag får flera gånger höra det från dem själva. Rajahs ledning tar ett stort socialt ansvar.

Hur tar man sig dit?

Du flyger till Cochin, en stad i mellersta Kerala i sydvästra delen av Indien. Där möter någon från kliniken dig med bekväm luftkonditionerad bil. Resan tar ca 2½ tim. Kostnad per bil ca 400 SEK. Mer info om flyg etc senare i texten. För den som inte vill resa ensam kommer vi att samordna avresedatum.

Flygresor till Cochin:

Qatar Airways liksom Kuwait Airways flyger numera via Doha eller Dubai till Cochin. Deras flyg utgår från London, Frankfurt och München.

Finnair flyger direkt Helsingfors – Delhi.

Lufthansa flyger via Frankfurt till Bangalore, eller Mumbai.

Sedan flyger du vidare med något av inrikesbolagen Jet Airways, Indian Airlines eller Kingfisher. Kom ihåg att boka inrikesflyg samtidigt med den internationella biljetten. Det finns anslutningar från Danmark och Sverige till Helsingfors/London/Frankfurt/München.

Vi själva har bra erfarenhet av Big Travel för flyg till Indien. Du får personlig service på
tel 040-30 29 88.

De samarbetar med flera flygbolag. Ring till Big Travel just i Malmö, där Maria och Leela är vana att finna flyg just till Cochin, och håller reda på aktuell prisbild.

Visumansökan gör du själv (en månad i förväg). Se www.indianembassy.se och fyll i blankett på www.ttservices.se/home/visaappform.aspx. Du fyller i sidan på webben, skickar den på weben och skriver därefter ut den (går inte förrän du klickat på skicka) och skriver under den och bifogar alla handlingar som står angivet. Ska inte skickas till ambassaden, utan den adress som står på blanketten.

Några hemsidor som kan vara till hjälp för flygresan:

www.qatarairways.com
även tel 08-402 00 80.
Bokning: storeservation@se.qatarairways.com

www.kuwaitairways.com

www.finnair.com

www.lufthansa.com

www.mrjet.se

Om du vill åka till Rajah - vad är nästa steg?

Fundera på :

Bokningen gör du enklast genom att ringa 0433-104 90 och prata med Maivor Stigengreen eller Lennart Eriksson som har kontakt med Rajah flera gånger per vecka. Maivor svarar också på övriga frågor du kan ha om förberedelser, behandlingar, boende, aktuella priser, lediga platser på Rajah och annat som rör vistelsen.

Det är bra om du är så konkret som möjligt med dina frågor. Då blir det lättare att ge konkreta svar.

Andra som varit på Rajah:

Kaija Viljanen:

Sommaren 2008 vistades jag på Rajah Ayurvedic Hospitals i Kerala.

Under 16 dagar fick jag underbara behandlingar med bl a oljor och risknyten med örter som var doppade i varm mjölk. Jag kände mig som drottning Kleopatra som sägs ha badat i mjölk och jag förstår nu varför. Helt underbart !!!

Under hela vistelsen var man väl omhändertagen, trevligt bemötande överallt, god mat som var planerad för mina behov samt rogivande omgivning. Jag var glad att jag hade valt att åka till Kerala under juli månad. Det var inte för varmt och inte för många regndagar heller, fast det var monsunperiod. Det passade för mig som inte tål för mycket värme. Jag flög med Finnair från Helsingfors till Mumbai, 7½ timme, det var smidigt och sen vidare till Kerala med Jetair.

Susanne Lindström: När jag vinkade adjö från Rajah Acres visste jag att detta var rätt plats och rätt samarbetsparter för min akupunkturutbildning, Vedic Akupunkturutbildning med Ayurvedisk inriktning.

Utifrån den Traditionella Kinesiska Medicinen (TCM) fanns allt här på Rajah, plus lite till. Akupunkturen integreras med alla de övriga delarna i de ayurvediska behandlingarna och det mötet blir kraftfullt. Det är inte alla ayurvediska behandlingsställen som har akupunktur. Detta gör att Rajah Ayurvedic Hospital växer ytterligare i mina ögon. 

Jag upplevde en mycket stor ödmjukhet i detta att ta hand om och vägleda oss västerlänningar.För mig är detta en optimal hälsovistelse med erfarenheter att ta med sig hem till vardagen. Lärdomar och pusselbitar jag behöver för att utvecklas vidare.

Ayurveda och Traditionell Kinesisk Medicin är mänsklighetens mest ursprungliga och bäst utvecklade naturliga helande traditioner. Anledningen till att jag vill föra in Ayurvedisk kunskap på min akupunkturutbildning är att den ayurvediska filosofin får mig att ännu klarare förstå den Kinesiska Medicinens storhet.

Marianne S: 

Okt 2008 - Nu har vi varit på Rajah Acres i 4 veckor. Efter 2 veckors behandling märkte jag en markant förbättring av astman. I början fick jag stanna flera gånger i den för mig långa, sega backen upp till receptionen, för att spraya Ventoline och hämta andan, vilket tog lång tid.

Jag går fortfarande i sakta lunk uppför backen, MEN utan några uppehåll eller sprayningar! När jag kommer upp återhämtar jag mig rätt snabbt, så det är en klar skillnad som jag är tacksam för.

Dec 2008 - Nu har vi varit hemma i ungefär 2 månader. Det är ofta man gör en tillbakablick till Indien och vad vi upplevde där. Livet på Rajah var ju en annorlunda upplevelse. Men vilken upplevelse det var! Alla dessa härliga människor som vi hade att göra med; läkarna, massagepersonalen, de som hade hand om maten, städningen mm, och alla gäster som kom och gick, och som vi lärde känna.

Jag kände förbättring av min astma efter 2 veckors behandling, och den sitter i än - peppar, peppar.

Paul:

Har haft fyra underbara veckor på Rajah Ayurvedic Hospitals! Är renad både in- och utvändigt, totalt genomgången och renoverad!

Tack så mycket för din rekommendation! Underbart ställe - Healthy Acres! Har även läst dina fina böcker som jag hittade här. Tack!

Pia Carlson: 

När jag i januari var på en tjänsteresa i Kerala hade jag också bokat in en veckas behandling på Rajah Islands. Det var bara möjligt med en vecka mellan övriga uppdrag som medicinsk journalist. Till min överraskning märkte jag att jag redan efter tre-fyra dagar fått min högerarm "tillbaka". Det var en musarm jag fått till följd av mycket datorarbete.

Jag inser nu i efterhand att hela vistelsen och behandlingarna där verkligen hade betydelse för att jag idag känner mig mer avspänd, glad och närvarande än innan avresan. Sammantaget är minnet att det var en paradistillvaro.

Abi:

en ung indisk tjej, var där tillsammans med sin pojkvän för att få några veckors behandling efter stressfyllt examensarbete i skolan. Ett utmärkt sätt att få ny energi innan de skulle fortsätta sina studier.

Eva H:

Min resa till Indien och Rajah Healthy Acres var helt fantastisk och jag lovade skriva några rader om vistelsen.

Resan till Healthy Acres är det bästa jag någonsin gjort för mig själv!!! Mötet med dessa underbara människor var fantastiskt! Vilken kärlek och omtanke de har runt sig!

Jag kände fullt förtroende från första stund och det var fantastiskt att fullständigt gå ned i varv och bara bli omhändertagen på bästa sätt! Det var helt underbart att få tillbringa tre veckor här, fyllda med härliga behandlingar, god mat, färska fruktdrinkar, healande atmosfär, yoga, meditation, spännande aktiviteter...

När man trivs går tiden snabbt, alldeles för snabbt. När människor tillåts att släppa alla krav, har tillit och bara vara den sanna person de verkligen är, släpps så mycket glädje fram. Det var verkligen en positiv och härlig stämning mellan gästerna. Jag har träffat många nya och spännande vänner. Det här är verkligen välbefinnande när det är som bäst!

Jag kan varmt rekommendera resan och jag hoppas vara tillbaka snart igen!

Lennarts rundreseförslag till dig som vill vara turist
när du ändå är i Kerala

Vill du vara turist när du ändå rest så långt?

Det kan kännas lite synd när man gör en så lång resa att inte se sig om lite. Beroende på hur lång tid du har till ditt förfogande kan du passa på att se en del.

Personligen skulle jag tillbringa den första tiden med att vara turist. I Indien möter du en kaskad av intryck och det kan lätt kännas stressande. Att direkt efter en behandling där du fått vila och stillhet i kropp och sinne kan kännas mer eller mindre obehagligt. Behandlingseffekten sitter kvar längre om du tar turistandet först, tycker jag.

Har du bara en dag på dig, ta ett hotellrum i Aluwa, staden närmast flygplatsen. Kom i fas med dygnsrytmen. Gå runt i Aluwa centrum och titta, känn den indiska atmosfären. Ta tåg till Shoranoor (Shornur) och bli hämtad för en halvtimmes bilresa till Rajah Healthy Acres.

Har du några dagar till, tag ett hotell i Cochin (heter också Ernakulam) som ligger lite längre från flygplatsen, och eventuellt en båttur till Fort Cochin, ön som ligger på en halvtimmes färjeresa. Det går många färjor, ofta. Gå runt på ön, se gamla kyrkor, fiskare, titta i butiker. Cochin är en av Indiens största hamnar, koloniserades tidigt. Även där kan du ta tåg och se lite av landsbygden. Tänk på att tåg ska bokas för att få en bekväm plats. Man kan också obokat alltid tränga sig på, men det kan vara besvärligt med bagage.

Har du 5-7 dagar, kan du flyga till Trivandrum, Vilar lite efter resan och är turister där i två nätter. Du kan därifrån ta en 7-minuters båttur till Mahatma Gandhi Memorial på en ö där två oceaner möts – du kan ta en tur till Kovalam Beach – eller en tur ned till Indiens allra sydligaste spets.

Från Trivandrum så tar du nu en bil (med chaufför) som kör dig till Aleppey där du får en båttur på Backwaters, dvs ett kanal- och sjösystem som ligger i kustlandskapet. En sådan båttur kan man köpa per timme, 2 eller för ett dygn (då inklusive sovrum, vardagsrum och kök med personal ombord). Inte helt billigt, förmodligen ca 1.000 kr/pers/dygn

Tag sedan bilen vidare upp i bergen och nationalparken Thekkady. Du kan ta en båttur på Periyar-sjön, en uppdämd flod som blivit en stor långsträckt sjö, du hinner på en timmes tid bara en del av sjön och ser mycket. Längs stränderna finns vilda djur (det är i ett reservat) bl a elefantflockar. Mycket stillsamt och fint. Vill du sedan rida på (tam) elefant finns det också nära Thekkady. Se t ex http://en.wikipedia.org/wiki/Thekkady

Vill du komma till ett ställe som visar många av deras växter kommer det att kosta ett stopp längs vägen och den beskedliga summan ca 8:-/per person. De hoppas på dricks.

Nästa dag resa till Munnar. Du kommer på vägen passera kardemummaodlingar och téplantager. Vägen är slingrig och stundtals mycket dålig, du ska upp till 1.800 meter. Från Munnar rekommenderar jag utflykt dels till en museiliknande tefabrik och dels till ett reservat där det finns en utrotningshotad bergsget, Nilghiri Thar, som inte är märkvärdig, men det är fint att komma upp till området, det är över 2.000 meter, bland moln och téplantager. Tänker mig att två nätter i Munnar är lämpligt för att inte stressa.

Man kan göra kortare utflykter till tempel och en vacker damm - om man tar sig tiden.

Se http://en.wikipedia.org/wiki/Munnar

På nedvägen från Munnar passerar du vattenfall och Shri Shankaras tempel där du stannar om du önskar.

Från Aluwa kan du antingen bli körd i bil till Rajah Healthy Acres eller så bokar du tåg till Shoranoor. Det blir cirka en vecka.

Logi finns i alla prisklasser. Själv nöjer jag mig med ett rent rum, lakan och handduk och varmt vatten. Det går ofta att få till max 1.000 Rs, dvs 175 SEK. Du kan få vandrarhemsstandard eller lyxhotell som kostar över 1.000 SEK per natt. Själv känner jag mig okomfortabel att betala så mycket, när jag vet att den som serverar mig maten eller städar rummet inte tjänar den summan på en hel månad.

Bil kommer att kosta ca 250 SEK per dag, inkl chaufför, kanske lite mer om du ska ha en bil som bekvämt rymmer 4 passagerare.

Shopping kan vid behov ordnas när större stad passeras. Säg till chauffören. Chauffören kommer under en sådan tur att bli lite av din guide och ombud om saker inte stämmer, han kan det lokala språket. Om man vill ger man honom lite dricks.

Du kan via nätet söka hotell, biluthyrare och tågförbindelser. Jag menar att det är ett bra alternativ att be en arrangör om det, du får då ett avtalat pris, fast, och slipper argumentera. Hör av dig om du önskar ett aktuellt tips på en researrangör. Att fråga en sådan om reseförslag kostar ingenting.

Behandlingar i Norden

Hos många av hälsorådgivarna kan du få njuta av vissa ayurvediska behandlingar, t ex Abhyanga (varm oljemassage), Shirodhara (oljeström på pannan) och Marmabehandling.

Marmasystemet och dess många punkter på hela kroppen utgör det nätverk för energiflöde, som förbinder din fysiska kropp med dina subtila kroppar. Dessa avspeglas t ex i din aura. Du kan ha t ex ett balanserat energiflöde, flöde i fel riktning eller ett blockerat flöde. Detta påverkar såväl dina fysiologiska funktioner som dina tankar och känslor.

I Ayur-Veda behandlas Marma-punkterna med olika oljor enligt ett speciellt flödesschema. Detta avgörs individuellt och oljorna anpassas efter den effekt man önskar uppnå på energiflödet. Marmabehandlingen är mycket behaglig både att ge och att få.

Vissa kan också erbjuda andra ayurvediska behandlingar. Mer info får du direkt av dem som finns i din region.

Så här säger Birgitta:

"Ett år har nu gått sedan jag deltog i marmakursen i Markaryd. Jag har nu gjort så många behandlingar och följt så många människor, att det är skulle ta eviga tider att beskriva bara en bråkdel. Kortfattat har det varit allt från himmelska höjder, starka andliga upplevelser, ridande genom livskriser och med marman som länk till den inre världen, som skapar klarhet, kraft, mod, förståelse för nästa steg.

Det har varit tårar och det har varit skratt. Det har varit starka energiflöden, det har varit lugnande stunder, en stund för vila och återhämtning, och det har varit en påtryckare när något som vill bli till har suttit fast. Folk har ändrat sina liv, flyttat till en plats de längtat till i åratal, läkt sin själ genom skilsmässor och kommit till klarhet om att de fattat rätt beslut för sig själva, marman har varit trösten när energin har varit i botten och hela världen går emot, när smärtan är för stark och hoppet nästan ute.

Ja, marman är en otrolig resa för mina kunder och för mig själv och jag tror att det finns mycket mer att utforska."

Ayur-Veda AB e -post: info@ayur-veda.se Postgiro: 77 27 96-9
Box 78 Fax: 0433-10492 Bankgiro: 5450-4915
285 22 Markaryd Tel: 0433-10490